Kitiltották Gázából az Obamát odahívó norvég orvost

Emlékeznek még dr. Mads Gilbertre? Ő az az orvos, aki a nyáron, az izraeli hadművelet idején Gázába hívta az amerikai elnököt: lássa azt, amit ő látott, hogy milyen következményei vannak a háborúnak. A norvég orvost most kitiltották Gázából.

Mads Gilbert nemzetközi hírnévre tett szert, amikor egy gázai kórházból, ahol dolgozott, nyílt levélben azt üzente Barack Obamának: töltsön el csak egy éjszakát a palesztin sebesültek között, hogy megtudja, mit is tesz az az izraeli kormány, amelyet olyannyira támogat. A 67 éves orvossal akkor az Al arabiya televízió interjút is készített, ezt itt olvashatják.

A norvég doktor már sokszor járt Gázában, legutóbb éppen nyáron töltött ott, a Sifa kórházban több mint 50 napot, és kezelt sokat a 11 ezer palesztin sebesültből. Többször azonban nem mehet: Izrael egész életére eltiltotta attól, hogy belépjen az övezetbe. Októberben akart visszatérni, de az erezi átkelőnél megállították – adta hírül ma a norvég hírportál, a The Local. Az izraeli kormány közölte: biztonsági okokból nem engedik be a doktort Gázába.

Erről Norvégia tel avivi nagykövetségét értesítették: a misszió vállalta fel Gilbert ügyét, miután megtagadták tőle a múlt hónapban a belépést. Bard Glad Pedersen norvég külügyi államtitkár azt mondta: felvetették a kitiltás ügyét, és azt kérték Izraeltől, hogy változtassa meg a döntését. A humanitárius helyzet Gázában még mindig nehéz, és szükség van ott egészségügyi dolgozókra.

Maga Gilbert doktor úgy gondolja: a kitiltáshoz köze van annak, hogy bírálta Izrael államot.

Fotó: Europress/AFP   Gilbert doktor a kép bal oldalán látható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez