Dzsihadistáknak nézték a szakállas szalafitákat Libanonban

Magának Asraf Rifinek, a libanoni igazságügyi miniszternek  kellett magyarázkodnia azért, mert a libanoni biztonsági erők tegnap reggel embereket tartóztattak le, csak azért, mert a szakállt viseltek. 

„Bárkit, aki nem fog fegyvert a hadsereg és a civilek ellen, és alaptalan vádakkal tartóztatják le, azonnal szabadon kell engedni” – jelentette ki a miniszter a libanoni Tripoliban, a Harba mecsetben. Rifi egy körúton vett részt, és ennek fontos állomáshelye volt szülővárosa, ahol szinte állandóan harcok folynak a szunnita és a síita családok, valamint a militánsok és a hadsereg között.

Ugyanakkor nemrég felbukkantak olyan hírek a libanoni médiában, hogy a hadsereg, miután rendet tett Tripoliban, egyszerűen elkezdett szakállas és „hagyományosan öltözött” szunnitákat letartóztatni, mindenféle vád nélkül. Volt, akit azért vittek el, mert Koránt tartott a zsebében, vagy mert úgy üdvözölte a társát, mint a dzsihadistáknál szokás: a mutatóujj felmutatásával. Ez lényegében az egész iszlám világban ismert: az „isteni egység (Tawhíd)” kifejezése és gesztusa, amely az iszlám egyik alappillére. Azonban az Iszlám Állam terrorista csoport tagjai is így üdvözlik egymást, igaz, náluk ez eltérő jelentéssel bír: a Nyugat elpusztításának és az egységes kalifátus megteremtésének célját jelzi.

A letartóztatások miatt a helyi szalafiták tüntetni kezdtek a kormány ellen, és többször fordultak Bejrúthoz jogorvoslatért. Végül az elégedetlenség és a külföldi – főleg a szaúdi és katari média – által felkapott ügy miatt a kormány kénytelen volt lépni. „Miniszterként ezeknek az eseteknek prioritást adok. Beszéltem a katonai parancsnokokkal, akik máris hozzáláttak az ügy rendezéséhez” – mondta Asraf Rifi.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez