Éhséglázadás Szomáliában

Legalább két ember meghalt, amikor Mogadishuban a szomáliai kormánycsapatok megpróbálták feloszlatni az emelkedő élelmiszerárak ellen tüntető több tízezres tömeget. Szomáliában ráadásul nem csak az élelmiszerárak emelkedtek: a kereskedők már a helyi valutát, a szomáliai shillinget sem fogadják el.

Szemtanúk beszámolói szerint a katonák akkor adták le a halálos lövéseket, amikor a tüntetők megtámadtak egy fontos épületet. A tüntetők között nők és gyermekek is vannak – mindnyájan azt követelik, hogy a kereskedők fogadják el a régi szomáliai bankjegyeket.
Sok családnak kizárólag szomáliai schillingben vannak tartalékai. A shilling azonban elképesztő infláción ment keresztül az utóbbi évkben, amely többek között a mértéktelen pénzhamisításnak is köszönhető. Két hete a Szomália északi részén fekvő, autonóm Puntföld fővárosábn, Garowéban is tüntetések voltak a pénzhamisítások miatt.
Az élelmiszerhiány és az infláció következtében a boltokban szinte kizárólag dollárért lehet vásárolni, ám ezt a szomáliaiak nagy része nem engedheti meg magának. Szomáliában az évek óta tartó politikiai bizonytalanság következtében az emberek mintegy egyharmada kizárólag külföldi segélyekből él. A globális élelmiszerválság tovább súlyosbítja a problémákat: az emelkedő árak miatt a múlt hónapban a segéylszervezetek is a fejadagok csökkentésére kényszerültek.
Kacsolódó anyagok:
Mogadishu ismét lángokban (Afriport)
Árrobbanás és pánik az élelmiszerpiacokon (HVG)
Az élelmiszerválság "humanitárius cunami" (indymedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez