165000 százalékos infláció Zimbabwében

A zimbabwei központi bank forgalomba helyezte az 500 millió dolláros bankjegyet, melynek értéke 2 amerikai dolláréval egyezik meg. Jelenleg világszerte ebben az országban a legnagyobb az infláció.

A korábbi legnagyobb bankjegy a 250 millió ZWD-s volt, melyet 10 napja hoztak forgalomba – írja a BBC.A zimbabwei infláció jelenleg éves szinten 165 000 százalékot mutat, elemzők szerint immár hetente duplázódnak a fogyasztói árak – korábban ezt „csak” havonta tették. Az új bankjegy immár a negyedik, amit idén hoztak forgalomba. 1980-as bevezetésénél a zimbabwei dollár többet ért, mint az amerikai.
A valutát május 6-a óta engedik szabadon lebegni.

Becslések szerint ötből egy felnőttnek van normális munkahelye; mintegy 3 millióan már elhagyták az országot Dél-Afrika felé. Egy 2005-ös adat szerint összesen 13 millióan éltek az országban. Az ország gazdasága évek óta nagy gondokkal küzd; hiánycikk a főzőolaj, számos alapvető élelmiszer és a benzin.

A nemrég megtartott választások hivatalos eredményei szerint ugyan az ellenzéki Morgan Tsvangirai nyert a választáson, azonban nem érte el az elnökséghez szükséges 50 százalékot. Elvileg május 23-án került volna sor a második fordulóra – a kormány egy törvényével 90 nappal ezt elhalasztotta, mondván, nem tudják ilyen rövid idő alatt megszervezni. Az ellenzék ezt elutasította, mondván, ez csak a kormány egy újabb trükkje, hogy hatalmon maradjon. Ehelyett egy regionális biztonsági tanács összehívását kezdeményezték, hogy „határozott megoldást” találjanak. Eközben a választási megfigyelőket sorozatos támadások érik, több munkatárs házát felgyújtották.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez