Az ENSZ-követ támogatja a béketalálkozót és a békefolyamatokat Szomáliában

Szomália ENSZ-követe tegnap találkozott az ország nemzetközi partnereivel, hogy megtárgyalja, hogyan lehetne támogatni a háború által megtépázott nemzetet a békeegyezség kivitelezésében, amelyet múlt héten írtak alá a szomszédos Dzsibutiban.

 

A Dzsibuti Egyezség szerint az Átmeneti Szövetségi Kormány (TFG – Transitional Federal Government) és az ellenzék egyetértett abban, hogy a két ország közötti konfliktusnak véget kell vetni, és az ENSZ segítségét kérték a nemzetközi stabilitás létrehozásához Szomáliában, amelynek 1991 óta nem rendelkezik funkcionáló kormánnyal.

Az egyezség tíz nap után született meg Dzsibutiban, az ENSZ kezdeményezésére indított tárgyalás során, amiben az ENSZ különleges szomáliai követe, Ahmedou Ould Abdallah is közbenjárt.
Szomália miniszterelnöke és az ellenzék a mai napon Nairobiban találkoztak. A találkozón az Ligájának képviselői is jelen voltak.
„Lenyűgöz ez az új, széleskörű jóindulat, nagylelkűség és támogatás az egyezségért, és a szomáli népért” – mondta Ould Abdallah.
Afrikai Unió, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Norvégia, valamint az Arab Államok A találkozó az egyezség véghezvitelének költségvetését hivatott megtárgyalni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez