Hogyan lesz valaki hívő katolikusból a Kalifátus hóhéra?

Foto: AFP

Ezt próbálja most kideríteni a terrorelhárító szolgálat Franciaországban miután azonosította a második francia hóhért azon a videón, melyet a Kalifátus tett közzé. A neve Mickael dos Santos, és több mint egy éve ment Szíriába.

Biztosan bedrogozott állapotban van, különben sohasem tett volna ilyet.- mondja a nagymama. Maria dos Santos Lisszabonban született, 25 éves korában jött Franciaországba. Egész életében takarítónő volt. Ő látta meg az unokáját a televízióban. Egyből hívta a lányát, Anát, aki szintén takarítónő Franciaországban. Mindketten sokat sírtak a telefonban. Majd elmentek a terrorelhárító szolgálathoz, hogy azonosítsák Mickaelt. “Aki olyan jó fiú volt. Kedves, vallásos katolikus. Imádta a táncot, a divatot és a lányokat!”

A szakmunkásképzőben kezdődtek a bajok- emlékezik most Elizabeth, aki akkor a barátnője volt. Volt ott egy muzulmán fiú. Látszatra kedves és barátságos, de nagyon vallásos. Ővele barátkozott össze Mickael, aki kezdte elhanyagolni a tanulmányait, és a Koránt kezdte el tanulmányozni. Később közölte a barátnőjével: áttért az iszlámra. Az iskolában nem tanultak viszont mindig naponta ötször imádkoztak a muzulmán barátaival. Aztán azt követelte a barátnőjétől, hogy térjen át és vegyen fel fátylat! Szakítottak. A nagy család minden nyáron hazatért Portugáliába. De egyszer Mickael megmakacsolta magát, és Franciaországban maradt. Többé nem látták. Csak annyit üzent : Szíriába mentem… A család sejtette, hogy ez mit jelent, de azt nem hitte volna, hogy a szelíd 22 éves srác hidegvérű hóhér lesz. Ezért gondolja a nagyi: biztosan bedrogozott az unokája. Az asszaszinok, a középkor fanatikus gyilkosai annak idején hasist kaptak a mesterüktől. A nagyi ennek alapján gondolja úgy: unokája is így lett a Kalifátus hóhéra Szíriában. Mickael dos Santos a második francia, akit azonosítottak a Kalifátus hóhér brigádjában. Az elsőt Maxime Hauchard-nak hívják: ő is 22 éves és hívő katolikus családban nőtt fel Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez