A szomáliai kormány nehezen küzd meg az iszlamista lázadók ellen

Hatalmi átrendeződés zajlik Szomália második legnagyobb városában, Beledweyne-ben, ami újabb csapást jelenthet a Sharif Ahmed sejk vezette kormányzatra. A hétvége során ugyanis a kormánypárti mérsékelt iszlamista ICU eddig a várost irányító csoportja összeomlott: az eddigi embereik jelentős része az ellenzéki Hizbul Islam soraiba állt át, köztük az egyik katonai parancsnok és két teherautónyi fegyveres is, és bejelentették, harcolni fognak a kormánycsapatok és az etiópok ellen is.

Az összeomlás közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy a városba érkező és az ottani katonai erő megszervezését a pár hete felrobbantott Omar Hasi védelmi miniszter után átvevő Mukhtar Hussein Afrah tábornok kijelentette, a város védelmét a kormányhadsereg katonáira kívánja bízni. Azóta jelentős mennyiségű katona érkezett a városba, akik az utcákon járőröznek.

 

A másik okot az jelentheti, hogy a kormánnyal szövetséges etióp csapatok "talán" megközelítették a várost, bár a legfrissebb hírek szerint épphogy kivonulóban vannak, Balanbal várost máris elhagyták. A Hizbul Islam mindenesetre üdvözölte az átállókat. Az eddigi ICU adminisztráció vezetőjének sorsa kétes: a lojálisnak tartott Ma’ow sejk éppen Mogadishuban tárgyal a kormány képviselőivel.

 

Beledweyne elvesztése egyben Hiiraan régió elvesztését is jelentené Ahmed sejk számára, ami végleg ellen fordíthatná a háború menetét. Mintha ezt érezné a radikális Al-Shabaab is, melynek vezetője, Zubeyr sejk 5 napot adott a kormánykatonáknak az azonnali fegyverletételre, ami után iszlám bíróság döntene sorsukról.

 

Forrás: AHU – A-O D.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez