Szudán : 40 korbácsütés nadrág viselése miatt

Ahogyan tíz nőt július elején, Loubna Ahmed al-Hussein szudáni újságírónőt is pénzbírságra és korbácsütésre ítélték, amiért az érvényben lévő saría (iszlám vallásjog) tiltása ellenére nyilvános helyen nadrágot viselt.

Egy szudáni újságírónő a büntetésére vár, melyet azért kapott, mert szeméremsértő módon öltözködött – három héttel azután történt, hogy tíz nőt szintén ilyen indokkal ítéltek korbácsütésre.

 

Loubna Ahmed al-Hussein a baloldali Al-Sahafa újság munkatársa és az ENSZ szudáni missziójának (UNMIS) is dolgozik. Július elején ítélték el Khartúmban, nadrág viselése miatt.

 

"Telefonhívást kaptam a hatóságoktól, hogy jelenjek meg a bíróság előtt szerdán 10 órakor" nyilatkozta kedden az újságírónő.

 

"Fontosnak tartom, hogy tudják az emberek, mi történik" tette hozzá, ezért újságírókat hívott a bíróság elé, amikor megkapja büntetését.

 

10 nőt megkorbácsoltak

 

"A büntetésem 40 korbácsütés és 250 szudáni font (100 dollár) pénzbírság"– folytatta.

 

Az újságírónő elmesélte, hogy július 3-án éppen étteremben tartózkodott, amikor rendőrök jelentek meg és 13 nőt felszólítottak, hogy kövessék őket a rendőrörsre.

 

A 13 nőből 10-et két nappal később beidézett a rendőrség és fejenként 10 korbácsütést kaptak  – mondta el Hussein asszony.

 

Néhányan közülük a félig autonóm Dél-Szudánból származnak, ahol a keresztény valamint az animista vallás az uralkodó és a saría nincs érvényben.

 

Forrás: jeuneafrique.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez