Ghána: Digitális szeméttároló?

Elgondolkodott már azon, hogy mi lesz a használt számítógépekkel, kidobott hűtőkkel és az elromlott mobiltelefonokkal, televíziókkal? A nyugati országokban egyre nagyobb hangsúlyt kap a globális felmelegedés, a jégsapkák elolvadása, azonban az elektronikus hulladék vagy e-hulladék hosszútávú káros hatásairól szinte senki sem beszél.

Használt termékekként vagy nyugati adományokként kerülnek Afrikába, hogy áthidalják a digitális szakadékot. Azonban ha mélyebbre ásunk, akkor észrevesszük, hogy Ghána gyors ütemben a világ elektronikus termékeinek szeméttárolójává vált. Egy tanulmány kimutatta, hogy a főváros külső kerületeiben évente százmillió tonnányi e-hulladék halmozódik fel.

 

Miért is probléma ez? Az elégetett kábelek és elektromos alkatrészek füstje erősen mérgező. Fiatal férfiak és nők élete forog kockán, mikor napi rendszerességgel kutatnak a szemét között vas és réz darabkákért, melyeket el tudnak adni.

 

Az elektronikus alkatrészekben olyan káros anyagok találhatóak, mint az ólom, a higany vagy a bróm, amelyek légnemű állapotban belélegezve halálos veszélyt jelentenek az emberi szervezetre. Rák, nemző képesség elvesztése és különböző légúti megbetegedések mind szövődményei lehetnek a káros vegyszerek belélegzésének.

 

Forrás: Joy online

 

Szerkesztette: Mészáros Csaba

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez