AHU EURAC csatlakozás

„Nagyon keveset hallunk olyan kelet-európai szervezetről, aki a Nagy-Tavak régiójában dolgozik.” – Az AHU novemberben csatlakozik ahhoz a brüsszeli központú csúcs-szervezethez, amelyben a legnagyobb olyan európai szervezetek tömörülnek, akik a közép-afrikai régióban dolgoznak a nemzetközi fejlesztés területén!

Az EURAC (European Network for Central Africa, www.eurac-network.org) a Közép-Afrikában tevékenykedő, európai non-profit szervezetek szakmai ernyőszervezete. Az ernyőszervezet 12 európai ország 46 olyan fejlesztési-segélyezési nemzetközi szervezetét tömöríti, akik a közép-afrikai régióban aktívan vannak jelen. Az ernyőszervezet főfeladatai az érdekérvényesítés (lobbi), információ-közvetítés és a tagok közötti hálózat-építés és koordináció. 

Az Afrikai-Magyar Egyesület képviseletében Szilasi Ildikó tárgyalt Kris Berwouts-val, az EURAC igazgatójával az AHU csatlakozási szándékáról. Az igazgató üdvözölte az AHU bekapcsolódását a szervezet munkájába, melyre hivatalosan 2009 novemberében, Madridban kerülhet sor az EURAC Közgyűlésén. 

Az AHU kelet-kongói tevékenysége nem ismeretlen az EURAC számára. A II. kelet-kongói misszió során Donatella Rostagno, az EURAC koordinátora néhány napos kelet-kongói terepbejárása során az AHU Háború Gyermekei Segélyakcióját is meglátogatta. Személyesen győződött meg a magyar orvosok elkötelezett és hasznos, hatékony munkájáról a Kiwanja IDP táborban és környékén Donatella Rostagno május 22-i elismerő levelében ezt írja:

„A projektlátogatás során meggyőződtem róla, hogy a magyar orvosok tevékenysége a térségben kiváló, odaadással és elkötelezettséggel végzik munkájukat. Nagy örömmel figyeljük egy Újonnan Csatlakozott Európai Uniós tagország aktív jelenlétét a Közép-Afrikában aktív fejlesztési szervezetek között. Sok sikert kívánok az Afrikai-Magyar Egyesületnek, és sok sikert a Háború Gyermekei Program folytatásához.” 

Kris Berwouts igazgató azon kívül, hogy szakmailag elismeri és fontosnak tartja az AHU kelet-kongói munkásságát, azért is üdvözli különösképpen az AHU belépését, mert az első és egyetlen Újonnan Csatlakozott Tagországból érkező tagja lenne a csoportosulásnak. „Nagyon keveset hallunk olyan kelet-európai szervezetről, aki a Nagy-Tavak régiójában dolgozik. Nagyon örülünk a kelet-európai tagoknak, kíváncsiak vagyunk rájuk és munkásságukra. Szeretnénk őket is bevonni a politikaalkotásba. Fontos, hogy ne csak a régóta jelen lévő nyugati szervezetek vegyenek mindig részt a folyamatban.” – mondta el Kris Berwouts. 

Az AHU koordinátoraként 2009. szeptember 29-én részt vettem azon a fogadáson Brüsszelben, ahol a Christian Aid munkatársa, Shuna Keen átvette az ernyőszervezet elnöki posztját.  Az est folyamán több EURAC taggal és Európai Parlamenti politikus asszisztensével cseréltem eszmét az AHU csatlakozásáról, illetve az AHU kelet-kongói programjáról. Érdeklődéssel hallgatták beszámolómat. Adriana Bucci, politikai tanácsadó, az Európai Unió Nagy-Tavak régiójának speciális képviseletének tagja így jellemezte munkánkat: „Nagyszerű munkát végeznek. Mi a politika-alkotásban sokszor csak papírról, messziről ismerjük azokat a problémákat, amelyekre politikai szintű megoldásokat próbálunk hozni. Az Önök programja viszont életszerű, és első kézből, hitelesen mondja el a kelet-kongói emberek bajait és szükségleteit. Ha bármiben a segítségükre lehetek, állok rendelkezésükre. Ugyanakkor először azt tanácsolnám, hogy fordítsák le az orvosok blogját angolra, hogy mi és más politika- alkotók is el tudják olvasni. Hasznos olvasmány lesz.”

 

Adriana Bucci tanácsát megfogadva, a IV. Háború Gyermekei Segélyakció blogja már angol nyelven is elérhető a www.ahu.hu oldalon, a következő linken:

http://ahu.hu/index.php?page=orvos4e&m=2 

Az AHU pedig készül a csatlakozásra, és tovább folytatja kelet-kongói programját, hogy méltó partnere és hasznos tagja legyen az EURAC munkájának.

 

Szilasi Ildikó, Brüsszel-Budapest, AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez