Obama fenntartja a Szudán elleni szankciókat

A szudáni elnökkel, Omar al-Bashirral szemben alkalmazott “nyomásgyakorlás” politikájával összhangban Barack Obama amerikai elnök úgy határozott, hogy még egy évig fenntartja a gazdasági szankciókat Szudán ellen azért, hogy sarokba szorítsa “a terroristákat”.

Az amerikai elnök azután határozott így, hogy egy hete bejelentette, hogy egy új, nyomásgyakorló és ösztönző politikát fog Omar al-Bashir kormánya ellen folytatni. A szudáni kormány tevékenysége és politikája „ az USA érdekeivel ellenséges illetve állandó, páratlan és félelmetes fenyegetést jelent annak biztonságára és külpolitikájára” -jelentette ki Obama egy, a Kongresszusban tartott beszédében.

A amerikai befektetéseket és a két ország közötti kereskedelmet sújtó szankciók célja, hogy megakadályozza Szudán „terroristák menedékévé” válását valamint hogy kikényszerítse a 22 évig tartó polgárháborút lezáró békemegállapodás teljes mértékű betartását – tette hozzá.

Az Obama-kormány ígéretet tett ara, hogy felügyeli a 2005-ben Khartúm és az ország déli területein tevékenykedő lázadók által megkötött törékeny béke fenntartását.

 

Forrás: jeuneafrique.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez