Egyiptomban a nőkkel szembeni erőszak ellen küzdenek

Egy 2013-as ENSZ-felmérés szerint az egyiptomi nők 99,3 százaléka szembesült az erőszak különböző formáival. Az új kormány tesz azért, hogy megfékezze a nőkkel szembeni erőszakot, emberjogi szervezetek azonban attól tartanak, a téma csak”rövid életű szenzációnak” bizonyul, és végül feledésbe merül, hiszen az egyiptomi társadalomban a nemi zaklatás továbbra sem számít bűnnek.

 A minap egy elborzasztó videó járta a maga útját az interneten. Kínában egy megvadult – magát férfinak tekintő – egyed a forgalmas utcán hosszú perceken át ütlegelte a feleségét, majd amikor a nő egy fejrúgástól eszméletét vesztve a földre zuhant, váratlan esemény történt. Az addig néma és közömbös járókelők rárontottak az erőszaktevőre és bosszút álltak.

Ami ott és akkor történt, sajnos nem egyedi. A nők elleni erőszak szinte már mindennaposnak tekinthető. Indiában szó szerint életveszélyben vannak a nők, az utóbbi hetekben több gyilkosság is történt.

Egyre erősebbek a tiltakozások a nők elleni erőszak ellen olyan országokban is, ahol eddig ez nem volt téma, de közben a brutális bántalmazások, az erőszak mindennapos. Indiában tavaly tiltakozáshullámot indított egy megerőszakolt lány halála. És bár azóta sem ritkábbak a nőket ért támadások, a közvélemény érzékelhetően felháborodottan, szigorú büntetést követelve reagál az ilyen esetekről szóló hírekre. A héten Egyiptomban is utcára vonultak az aktivisták. A tüntetést egy olyan videofelvétel váltotta ki, amelyen szintét nőt bántalmaznak.

Egyiptomban soha nem látott mértékű mozgósítás folyik a nőkkel szembeni nemi zaklatások és a szexuális támadások terjedése ellen. Emberi jogi szakértők és a nők védelmére létrejött aktivistacsoportok ugyanakkor attól tartanak, hogy a héten megalakult kormány látszólagos elkötelezettsége nem lesz hosszú életű.

Az arab világ legnépesebb országában a nemi erőszak elleni kampány egy 19 éves diáklány ellen elkövetett csoportos nemi erőszakról készült videofelvétel miatt indult. A felvétel az Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Egyiptom új elnöke hivatalba lépését ünneplő tömegben készült. A képeken látszik, amint többen megpróbálják a teljesen meztelen lányt kimenteni a tömegből. Az is látszik, hogy a hatalmas hangzavar és tolongás közepette két rendőr támogatja kifelé a horzsolásokkal borított áldozatot, akit közben újból leteper a tömeg, mielőtt sikerül őt egy autóval kimenekíteni.

A videó által kiváltott heves reakciók közepette Szíszi még kedden megbízta Ibrahim Mahlab kormányfőt egy minisztériumi bizottság megalakításával, melynek célja tanulmányozni a jelenség társadalmi okait, és azokat orvosolni. Már a hónap közepén hatályba lépett az a törvénymódosítás, mely bűnnek, és nem csupán a szemérem elleni sértésnek minősíti a nemi zaklatást. Az elítéltek 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhatnak.

A nők ellen elkövetett erőszakra azonban továbbra sincs megfelelő jogi válasz. A Mubarak-rezsimet megdöntő 2011-es felkelés jelképes színhelyévé vált Tahrír téren az elmúlt évek tüntetései alatt számos nő vált szexuális támadás áldozatává. A Szíszi választási győzelmét követő utcai ünnepléssorozat alatt több ilyen eset történt, az áldozatok egyikét kislánya szeme láttára támadta meg több tucat férfi.

Noora Flinkman, a nemi zaklatás ellen létrejött egyik szervezet, a Harassment aktivistája szerint a kormány által tett erőfeszítések a helyes irányba mutatnak, ugyanakkor nem hisz abban, hogy a kabinet képes megoldani a problémát, melynek elsősorban kulturális hagyományai vannak. Emlékeztetett arra is, hogy számtalan nő rendőrőrsökön és börtönökben válik nemi erőszak áldozatává, hiszen – mint mondta – a rendvédelmisek is ugyanabban a társadalomban nőttek fel.

Több feministaszervezet a napokban közös akciócsoportot alakított, melynek célja, hogy saját megfigyelőcsapataik által megakadályozzák az egyre gyakoribbá vált tömeges nemi erőszakot. A szövetség nem hisz annak a rendőrségi egységnek a hatékonyságában, mely pár napja jött létre a nők védelmére.

Kairóban a múlt hétvégén százak tüntettek a nők nemi zaklatása ellen. A tömeg nagy része feketébe öltözött nőkből állt, de sok férfi is eljött szolidaritását kifejezni. Azonban nem minden jelenlévő osztotta a tömeg véleményét. A potenciális utasokra várakozó taxisok egyik megjegyezte: soha nem nyúlna egy fejkendős asszonyhoz, de azok a nők, akik testrészeiket mutogatják, nem érdemelnek mást.

Az ENSZ 2013-ban végzett egy felmérést, mely szerint az egyiptomi nők 99,3 százaléka szembesült az erőszak különböző formáival. Sok aktivista attól tart, hogy a sajtó által felkapott téma csak”rövid életű szenzációnak” bizonyul, és végül feledésbe merül, hiszen az egyiptomi társadalomban a nemi zaklatás továbbra sem számít bűnnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez