Az ENSZ segít megvédeni a civileket az ugandai lázadóktól

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összehívta az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság misszióját, a Közép-afrikai Köztársaságot, és Szudánt, hogy kialakítsanak egy közös stratégiát, hogy megvédhessék a civileket a lázadó ugandai „Úr Ellenálló Hadserege” (LRA – Lord’s Resistance Army) csoporttól, ami emberek ezreit ölte meg és rabolták el.

A novemberi elnöki találkozón a 15 fős testület aggodalmát fejezte ki a nyílt és komoly támadásokkal kapcsolatban, melyeket az LRA a civil lakosság ellen követ el, így egy humanitárius missziót indít a területi stabilitás érdekében.

A találkozón dicsérték a környező államok egyre erősödő együttműködését, örömmel fogadták a közös erőfeszítéseket az LRA fenyegetéseivel szemben, és arra biztatták az országokat, hogy osszák meg információikat az ENSZ-misszióval, hogy mindent megtehessenek a civilek, különösképpen a nők és gyermekek védelmének biztosítása érdekében.

Az LRA már két évtizede tartja Észak-Ugandát rettegésben különböző atrocitásokkal, például csonkításokkal és gyermekkatonák toborzásával.

A Biztonsági Tanács korábban megismételte azon követelését, hogy az LRA azonnal függesszen fel minden, a civilek ellen elkövetett katonai tevékenységet, valamint ösztönözte a lázadókat, hogy minél előbb szereljenek le, és a korábban az LRA vezér, Joseph Kony által elutasított békeegyezményt írják alá.

Forrás: Allafrica

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez