Másodrangú állampolgár vagyok. Pecsétjárvány a Facebookon

Sajátos módon tiltakozik egy izraeli arab művész az ellen az új törvénytervezet ellen, amely csak a zsidókat tenné államalkotó nemzetté  Izraelben. Az ötletét egyre többen veszik át.

Sana Jamalia Haifában él, és igencsak kreatív módját választotta annak, hogy protestáljon az izraeli kormány által már jóváhagyott, ám a Kneszetben még szavazásra váró törvénytervezet ellen. Amelyről itt már írtunk, és amely a nemzeti jogokat csak a zsidóknak biztosítaná Izraelben.

A fiatal nő új profilképet töltött fel Facebook-oldalára, és szívesen segít másokat is abban, hogy ezt megtegyék. Egy képzeletbeli útlevél-pecsétet nyomott a fotójára, héber nyelvű felirattal: “Másodrangú állampolgár”.

A törvénytervezet “a zsidó nép nemzetállamaként” határozza meg Izraelt, és a zsidó jogot tekinti az izraeli jogrendszer alapjának. Bírálói szerint ezzel hátrányosan különbözteti meg az országban élő kisebbségeket, mindenek előtt a legnagyobb lélekszámú ilyen közösséget, a palesztinokat. És még jobban elidegeníti őket az izraeli társadalomtól.

A kormányban és a törvényhozásban egyaránt heves vitát váltott ki a javaslat: jóllehet a kabinet végül rábólintott, a Kneszetben hétfőn elhalasztották róla az eredetileg tegnapra tervezett szavazást. Közben Reuven Rivlin államelnök is jelezte: nem tetszik neki Netanjahu kormányfő ötlete.

A Haaretz című izraeli lapnak azt mondta Sana Jamalia: “Mi az új itt? Soha nem voltunk első osztályú állampolgárok. Most lagalább hangosan is kimondták ezt.”

Az általa kitalált profilkép máris népszerű a Facebookon.      

  

profil3

profil4

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez