Halálos földcsuszamlás Ugandában

Több mint háromszáz áldozata is lehet az ugandai földcsuszamlásnak, mely a heves esőzések miatt következett be az ország keleti, hegyekkel borított területein. Többek között egy falut, Bududa teljes kereskedelmi központját – üzleteket és házakat – temetett maga alá a lezúduló sár.

A mentőalakulatok mindaddig kézi szerszámokkal végzik a mentést, amíg az elárasztott településeket nem tudják elérni a mechanikai ásókkal is felszerelt egységek.

Musa Ecweru katasztrófaügyi miniszter ellátogatott az érintett térségekbe, hogy tájékozódjon róla, milyen segítségre van szükség. Ecweru elmondta, összesen 58 halottat számoltak össze, de a helyi hatóságok szerint ez a szám jóval magasabb, akár háromszáz is lehet. A kormány minden esetre 100 koporsót biztosít, hogy az áldozatoknak kijáró rendes szertartást meg lehessen tartani.

A folytatódó esőzés sok helyütt okozott áradást – elzárva az utakat – ami komolyan akadályozza a mentőalakulatok és az általuk szállított mentőfelszerelések eljutását az érintett területekre.

A Vöröskereszt most azt kéri a kormánytól, hogy küldjenek katonai segítséget a romok eltakarításához, ám az előrejelzések szerint legalább egy hónapig még folytatódik az esős időjárás, ami valószínűleg tovább súlyosbítja a kialakult helyzetet.

Az ugandai fővárostól, Kampalától mintegy 275 kilométerre fekvő térségben gyakoriak a fölcsuszamlások, ám a mostani szokatlanul magas halálozási adat még így is kirívónak számít – számolt be róla a BBC.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez