Ki szolidáris kivel és főleg ki ellen az OPEC-ben?

Irán, az OPEC-en belüli szolidaritásra hivatkozva, nem bírálja a szervezet múlt heti döntését a termelési szint fenntartásáról.

 Az iráni olajminiszter szerint nem minden OPEC tagországnak kedvező a múlt heti döntés, de tartózkodott a nyílt kritikától. A Shana, az iráni olajügyi minisztérium hivatalos hírügynöksége is idézett abból az interjúból, amit a tárca vezetője, Bijan Zanganeh (képünkön) adott a CNN-nek november 30-án. Tehát három nappal az OPEC bécsi konferenciája után. Ezen arról döntöttek a kőolaj exportáló országok, hogy nem csökkentik a termelést, pedig az olaj ára már hónapok óta zuhanó repülésben van. A harminc millió hordós napi OPEC kvóta fenntartásának kinyilvánítása után még tovább csökkent a folyékony fekte arany ára. Az OPEC értekezlete előtt Irán intenzíven lobbizott a termelés csökkentéséért. Sőt azt ígérte a teheráni olajminiszter, hogy személyesen próbálja majd meggyőzni szaúdi kollégáját a csökkentés szükségességéről. De ez a kísérlet kudarcba fulladt.

Három nappal az értekezlet után Zanganeh úgy fogalmazott, hogy az OPEC döntése nem mindegyik tagállam számára kedvező, de tekintettel a szervezeten belüli egységre és szolidaritásra, nem kívánja bírálni a határozatot. Pedig korábban ugyancsak ő még azt nyilatkozta, hogy egyes országok mondva csinált ürügyekre hivatkozva akarják fenntartani a jelenlegi termelési szintet. Történt-e valami a bécsi ülésen, ami miatt Irán álláspontja enyhült? Szűkszavúak voltak a részvevők, de azért valahogy mégiscsak kiszivárgott, hogy a zárt ajtók mögött a szaúdi miniszter nyíltan kimondta, amit egyébként már sokan tudni véltek: most az a legfontosabb, hogy „megszorongassuk” az amerikai palaolaj kitermelőit. A palaolaj termelése rohamosan nő, de költségei még nagyon magasak. Ha viszont most sikerül hosszabb időre alacsonyan tartani a hagyományos olaj árát, értelmét veszti az ágazat további fejlesztése és a meglévő vállalkozások tönkremennek. Tehát Szaúd-Arábiát pillanatnyilag a hosszú távú célok érdeklik, vagyis az, hogy a hagyományos kőolaj versenyképes maradjon történelmi távlatban is. És ez érdeke az alacsony ár miatt jelenleg költségvetési gondokkal küzdő Venezuelának, Iraknak vagy Iránnak is. Az iráni miniszter nyilatkozatát elemezve a Reuters arra a következtetésre jutott, hogy a szaúdi érvelés, amelynek van némi Amerika-ellenes politikai éle is, egyelőre meggyőzte a teheráni vezetést is.  (Fotó:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez