Zimbabwe túl szegény a választások megtartásához

Egy kormányhű zimbabwei napilap pénteki közlése szerint a Zimbabwei Választási Bizottság pénzügyi okok miatt nem lesz képes egy “tiszta” választó lista összeállítására és a választások lebonyolítására.

“Végső soron az ország anyagi állapota fogja meghatározni, hogy egyáltalán megtartjuk-e a választásokat, és ha igen, mikor” – idézte az államilag irányított Chronicle napilap a Zimbabwei Választási Bizottság elnökét, Simpsom Mubambawengét.

Az igazi kihívást jelenleg a lebonyolításhoz szükséges pénzügyi források előteremtése jelenti.A választások időpontjának kijelölése politikai döntés tárgya. Azonban az időhatárok eltérnek attól, amiben eddig a politikai pártok gondolkodtak, a feladat nagysága miatt.

A választási reform elengedhetetlen a hiteles választások és a szükséges pénzügyi alapok előteremtése miatt – mindez szintén igényli a hiteles választólista összeállítását. “A választói névlista jelenleg katasztrofális állapotban van. Ugyanakkor rendkívül időszerű kérdésről van szó, amit sürgősen rendezni kell” – jelentette ki Mubambawenge.

 

A “szellemszavazók”

A korábbi választásokon mind a szembenálló felek, min a megfigyelők jelezték, hogy sok ún. “szellemszavazó” szerepelt a választási névlistán.

Ismeretes, hogy a két fő politikai rivális, Robert Mugabe és Morgan Tsvangirai kompromisszumos kormányt alakított azzal a céllal, hogy előkészítse az új választásokat, miután a legutóbbi elnökválasztás véres második fordulóján már csak Mugabe indult egyedül

A pártok már jelezték, hogy készek a következő választásokon történő indulásra jövőre, annak megfelelően, ahogyan azt az átmeneti kormány hatalommegosztási terve is tartalmazza. A parlament is készül a választási törvény módosítására, az eredmények feldolgozásának és közzétételének felgyorsítása és egy, a politikai hátterű erőszakos cselekmények bejelentését szolgáló monitoring rendszer létrehozására.

A pártok abban is megállapodtak, hogy még az új választások előtt új alkotmányt fogadnak el, azonban az erre irányuló javaslatok gyűjtését beárnyékolták azok a hírek, amelyek az ezzel kapcsolatos megfélemlítéséről szóltak.

forrás: news24

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez