Több százezer autista gyerek iskola nélkül

Ezt állapította meg az Autisták határok nélkül szervezet, mely megpróbálta felmérni a helyzetet a világban. Afrikában tragikus az állapot, mert a társadalom nem fogadja el az autista gyerekeket. Kedvező példák az USA-ban, Ausztráliában és Kanadában vannak.

Egy török anya ülősztrájkot folytat az emberi jogok európai bíróságának épületében, tiltakozásul amiatt, hogy nyolcéves autista fiát nem hajlandó elfogadni a közoktatási rendszer Törökországban. A török alkotmány garantálja minden gyerek jogát az oktatáshoz, de a közoktatás mégis visszautasítja a nyolcéves fiamat – mondta a török anya az rfi rádiónak. A fiú csak enyhén autista, de vannak vele gondok. Erre hivatkozva a közoktatás nem foglalkozik vele. A szülők kénytelenek magániskolába járatni, és sok pénzt kifizetni ezért.

Ugyanez a helyzet Afrika legtöbb országában – állapítja meg az Autisták határok nélkül szervezet. Sok helyen még nem is hallottak az autizmusról, pedig minden ezer gyerekből egy vagy kettő ilyen betegségben szenved. Az autista gyerekek csak akkor jutnak oktatáshoz, ha a szülők meg tudják fizetni a magániskolát. Ily módon többszázezer gyerek marad iskola nélkül a világban.
És mihez kezdenek az autista gyerekekkel a fejlett államokban? A jelentés a Québec-i példát ismerteti. Eszerint a gyerekeket lehetőség szerint rendes osztályba íratják be, és emellé szerveznek kisegítő órákat, 30-32-őt is egy hónapban. Még egy nagy könnyebbség, hogy hétvégén külön programot szerveznek az autista gyerekeknek: ezzel tehermentesítik a szülőket, akiknek így van idejük arra, hogy a család normális életét megszervezzék. Az Autisták határok nélkül szervezet a kanadai példa követését ajánlja minden országnak. Persze a jelentés készítői is tisztában vannak vele, hogy mindez nem csak szándék, hanem pénz kérdése is. Marokkóban és Tunéziában rendszeresen azt a választ kapják az autista gyerek szülei: országunknak vannak komolyabb problémái is. Aligha valószínű, hogy a közeljövőben jelentős változás következne be a téren, így minden bizonnyal a jövőben is több százezer autista gyerek marad iskola nélkül a világban.

Kép: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez