Óriáspatkányok aknamentesítik Mozambikot

Az erszényes patkányok olcsók, könnyen szállíthatók, és könnyen beidomíthatók, ezért az Afrikában őshonos faj sokat segíthet akár az egész kontinens aknamentesítésében. Belga kutatók 18 patkányt képeztek ki, akik még nem hibáztak.

300 nagy erszényes patkányt, más néven gambiai óriáspatkányt idomít be taposóakna keresésre Bart Weetjens, belga kutató, morongói laboratóriumában. Mozambik határában 18 erszényes patkány már túlesett a tűzkeresztségen, és egyetlen elrejtett aknát sem hibázott el.

A kísérletek bebizonyították, hogy a másfél kilogramm súlyú, 80 centiméter hosszú állat szimata kiváló. Tíz hónapi kiképzés és hat hét gyakorlat után megkezdhetik a munkát az aknamezőkön TNT robbanószer után szaglászva. Az erszényes patkányt egy kis hámba bújtatják és hosszú, rugós zsinórra csatolják. Ha az állat TNT-szagot érez, jelez, majd kaparni kezdi a földet, amely a gyilkos eszközt rejti.

Bart Weetjens látta dolgozni a bombakereső kutyákat, ez adta az ötletet, hogy megpróbálja ugyanezt az óriásrágcsálóval, amely Afrikában őshonos, elviseli a helyi klímát és hosszú életű. Nem mellékes, hogy olcsó, könnyen tanítható és szállítható.

Az APOPO belga kutatási szervezet munkatársa a Die Welt című német lapnak elmondta, hogy kezdetben az ott élő emberek őrültnek tartották, mert ezek a rágcsálók addig csak a termésüket pusztították. Mára változik a megítélésük, mert az embert segítik. A különböző helyi háborúkban Afrikában több millió taposóaknát rejtettek a földbe, veszélyeztetve, sőt elvéve a földet művelők életét.

A belga kutatási szervezet tavaly új technológiát is kipróbált az aknamentesítésre Mozambikban, egy útról 100 méterenként vettek földmintákat, ezt a laboratóriumban az APOPO patkányaival végigszagoltatták. Ha az állatok a mintában nem jeleztek TNT-t, az utat megnyitották a lakosság előtt. Ezzel a módszerrel naponta 38 kilométer utat aknamentesítettek Mozambikban.

forrás: Index

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez