Végső leszámolás Kongóban a nemi erőszak ügyében

A Kongói Demokratikus Köztársaság igazságügyi minisztere hétfőn Genfben megígérte: „nem fogják sajnálni a fáradságot”, hogy végre elítéljék azokat, akik szexuális erőszakot követtek el, majd hozzátette, hogy a nemrég elkövetett tömeges erőszakolások vizsgálatának elsődleges eredményei napokon belül világot látnak.

„A szexuális erőszak büntetlensége elleni harcban a kormány nem sajnálni a fáradságot, mert a jelenség egyfajta újjáéledést mutat a világban” – mondta Luzolo Bambi Lessa miniszter (képünkön).

Hozzátette, hogy a katonai bíróság eltökélt abban, hogy mind a 151 nemi erőszakkal kapcsolatos ügy elkövetőjét bíróság elé állítsák. A vizsgálatot ez ügyben már elindították, és az elsődleges adatokat napokon belül közölni fogják.

A kongói miniszter azután szólalt fel az Emberi Jogi Tanácsban, hogy Kinshasa tiltakozott az ENSZ figyelmeztetése miatt, melyet a milíciák által elkövetett nemi erőszak miatt kapott. Lambert Mende, a kormány kinshasai szóvivője ugyanis számon kérte, hogy miért a kormányt kritizálják, amikor inkább „bátorítani kellene minket, hogy még szigorúbban folytassuk ezen emberek elleni támadásainkat”.

Az ENSZ a Mai Mai és a Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű szervezeteket okolta azért, hogy gyerekek és nők százait – a helyi hatóságok szerint körülbelül 380 embert – erőszakolták meg saját családjaik előtt még júliusban, a Walikale régióban, Észak-Kivu nyugati részén.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban sürgette a kongói kormányt, hogy legyen még elszántabb és tegyen meg többet, hogy elkapják az elkövetőket és segítsék az áldozatokat.

forrás: news24.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez