Pokolgépes merényletek Nigériában

Két kocsiba rejtett pokolgép robbant fel pénteken Nigériában, miközben egy rendezvényen az ország függetlenségének 50-dik évfordulóját ünnepelték. A merényletben 12 ember meghalt, 11-en súlyosan megsérültek, és 12 ember könnyebb sérüléseket szenvedett.

A nigériai rendőrség megnevezte azt a két gyanúsítottat, akikről feltételezik, hogy ők állnak a robbantások mögött: Chima Orlu és Ben Jessy. Több információt egyelőre nem közöltek.

A robbantásokat az eddigi feltételezések szerint a MEND milícia csoport vállalta magára, akik erről közleményt is készítettek. A Niger Delta Emancipációs Mozgalom, amely az olajban gazdag folyótorkolat területén tevékenykedik, állítólag az első robbantás után figyelmeztetést küldött, amiben az állt: „Több robbanóanyagot is sikerült elhelyeznünk a rendezvény környékén, amiket a saját embereink – a kormány biztonsági szerveinek tagjai – helyeztek el.”

Henry Okaha, volt katonai vezetőt közben Dél-Afrikában letartóztatták a helyi rendőrök, mert egyes titkosszolgálati információk alapján köze volt a robbantásokhoz. Feltehetően hétfőn már kihallgatják Johannesburgban.

Több verzió is napvilágot látott már, hogy kik állhatnak a robbantások mögött. Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan tegnap még azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a MEND nem tud semmit a robbantásokról.

A MEND vezetői a BBC-nek nyilatkozva azt mondták, hogy elítélik a robbantásokat, és jelenleg tűzszüneti megállapodás van közük és a kormányerők között. A tűzszüneti megállapodást még tavaly írták alá, olyan feltételekkel, hogy azon milicisták, akik leteszik a fegyvert, amnesztiát kapnak, sőt, pénzt is, ha leadják fegyvereiket.

Az elnök szerint egy kis csoport állhat a robbantások mögött, akik valóban a MEND egyik volt frakciójából verbuválódtak. A MEND vezetői is megerősítették, miszerint tudomásuk van róla, hogy egy kis csoport a nevükben vállalta a merényleteket. 

forrás: BBC, news24

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez