Békejobb a muszlimoknak Nigériában

Nigéria, Kaduna – Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan arra kérte az ország muszlim vezetőit, hogy segítsenek békében megtartani az áprilisi választásokat.

Afrika legnépesebb országában áprilisban három héten keresztül tartanak elnök, parlamenti és kormányzósági választásokat. Az államfő Sokoto tartomány vezetőjével, az Iszlámügyi Legfelsőbb Tanács és a Jamatul Nasir Islam muszlim ernyőszervezet több rangidős tagjaival tárgyalt az elkövetkezendő szavazásokról. Arra kérte őket, hogy továbbra is a békés egymás mellett élést hirdessék közösségeiknek. A szakértők tüntetésektől tartanak, ha április 9-én Jonathan nyer. A sokotói tartomány vezetője viszont dicsérte erőfeszítéseit, szerinte az elnök „helyes ösvényen halad”. Az elnök fő riválisa a volt katonai vezető, a muszlim Muhammadu Buhari, aki rendkívül nagy támogatottsággal rendelkezik Észak-Nigériában.

A félelem jogos, hiszen az országban a kampány kezdete óta több politikai gyilkosságot is elkövettek. Vasárnap ismeretlen fegyveresek lelőtték az egyik ellenzéki párt, az All Nigeria People’s Party ifjúsági szervezetének vezetőjét. A gyilkossággal a Boko Haram szektát vádolják. Az olajtermelő Niger Deltában négyen meghaltak a hétvégén a kormányzó párt és az Action Congress of Nigeria ellenzéki csoport közötti összecsapásokban.

Nigériában a150 milliós lakosság fele muszlim, az országban több mint 200 etnikai csoport él. Északon a muszlim lakosság van többségben, míg délen a keresztények. Az ország északi részében sokan vitatják Jonathan Goodluck jelöltségét, pártjában, a Népi Demokratikus Pártban ugyanis az a szokás, hogy váltogatják az északi és déli származású jelölteket. Két egymást követő mandátum jár északnak és délnek is. Ezért sokak szerint most északi elnökjelöltet kellene állítani, mert a tavaly májusban meghalt Umaru Yar’Adua elnök is északi volt, és még csak az első elnökségét töltötte, amikor meghalt. Goodluck tőle vette át az államfői posztot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez