Szudán bírálja az ENSZ óvintézkedéseit

A szudáni kormány bírálta, hogy az ENSZ ütköző zónát akar létrehozni a határvidéken az ország kettéválásról döntő népszavazás idején.

A világszervezet a napokban jelentette be, hogy újabb békefenntartókat küld Szudánba, a jövő januárra tervezett, az ország békés szétválásról dönteni hivatott referendum biztosítására. A kéksisakosok a tervek szerint ütköző zónát alakítanának ki a leendő határvidéken, hogy elejét vegyék az esetleges provokációknak, fegyveres összetűzéseknek. Szudánban 2005-ben békemegállapodás vetett véget az évtizedeken át tartó, az ország északi és déli része dúló polgárháborúnak, de a helyzet továbbra is feszült.

A fél-autonóm déli területek elnöke, Salva Kiir (képünkön) az ENSZ BT-ben azzal vádolta az északiakat, hogy ismét háborúra készülnek. Omar Hassan al-Bashir kormánya pedig bírálta az ENSZ ütköző zóna tervét. A kabinet álláspontja szerint a válságot a szembenálló feleknek kell megoldaniuk, nincs szükség további külső segítségre, újabb ENSZ csapatokra. A világszervezet eddig 10 000 békefenntartót küldött Szudánba, hogy az Afrikai Unió katonáival közösen felügyelje a rendet az országban.

forrás: news24

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez