Amerikai kiképzők Kongóban

Az amerikai hadsereg kiképző tiszteket küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy segítsenek a hadsereg átalakításában.

A kongói hadsereget sürgősen át kell alakítani. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a lakosság ellen elkövetett bűncselekmények kétharmad részét az egyenruhások hajtották végre. Kiképzés, fegyelem és drasztikus szemléletváltás- a lépéseket nem lehet tovább halogatni.

Az amerikai hadsereg kiképzői kéthetes tanfolyamot szerveztek 300 kongói katonának (elsősorban katonaorvosoknak és egészségügyi szakembereknek). A gyakorlat résztvevőinek 2000 civilt  kellett ellátniuk egy modellezett válsághelyzetben. A program elsődleges célja az volt, hogy a katonák lássák, miként kell segíteni, egyáltalán hogyan kell bánni a polgári lakossággal.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban több százezer nőt és gyermeket erőszakoltak meg az elmúlt évtized konfliktusaiban. A tömeges erőszakokat az ország keleti részében Kivu tartományban követték el, részint a kormányerők, részint  a lázadó milíciák fegyveresei. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez