Börtönben az elnököt bíráló rapper Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Hárman is az öngyilkosságba menekültek a reménytelen szegénység és kilátástalanság miatt Tunéziában. Az elmúlt három hétben szinte folyamatosan tüntetnek, sztrájkolnak az észak-afrikai államban A demonstrálók szerint szociális válságban van ország. A kormány hiába próbálkozik a béke visszaállításával, a tüntetők egyebek között a belügyminiszter eltávolítását követelik, de alkalmanként már megkérdőjelezik Ben Ali államfő hatalmát is.

A nyugtalanság a Tunisztól délre található Sidi Bouzid régióból indult. Három hete egy fiatal felgyújtotta magát, tiltakozásul, mert lefoglalták zöldséges bódéját. A 26 éves Mohamed Bouazizi ezzel a szociális bizonytalanság, a munkanélküliség és különösen a friss diplomások állástalansága elleni tiltakozás szimbóluma lett. Az önégetés után egyre több helyen törtek ki zavargások, egyre több helyen léptek hosszabb rövidebb időre sztrájkba a tunéziaiak. Az ország középső részéből mostanra a gazdagabb tengerparti területekre is átcsapott az elégedetlenség hulláma.

A demonstrációkat a rendőrség erőszakosan feloszlatja, sok tüntetőt előállítanak.

Csütörtökön ismét öngyilkosságot követett el egy ember a kilátástalan szociális helyzet miatt. Az 52 éves férfi a harmadik, aki a tiltakozásnak ezt a végzetes formáját választja.

Hetek óta nem dolgoznak az ügyvédek sem. Tiltakoznak a túlzott rendőri fellépés, a szólásszabadság korlátozása ellen, követelik az esélyegyenlőséget, és azt, hogy a Sidi Bouzid régió lakosait se fosszák meg a munkához és az emberi méltósághoz való joguktól.

Kormánypárti ügyvédek viszont a politikai rendszer megváltoztatására irányuló törekvésnek minősítik a többi kolléga sztrájkját.

Közben őrizetbe vettek két bloggert hacker támadások miatt. Akciójukkal a szólás szabadságát követelték. Akárcsak az a szintén őrizetbe vett rapper, akit „Az elnök úr, a néped halott” című számáért csuktak le.

A fiatal tunéziaiak körében mindhárman a szólásszabadság jelképei lettek, nem sokkal őrizetbe vételük után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez