Dél-Szudán döntött

Szudán, Dzsuba – Érvényes, és az első, nemhivatalos becslések szerint eredményes volt a dél-szudáni népszavazás, amelyen az országrész önállóságáról döntöttek a szavazók. Ezrek voltak hajlandóak akár napokat is utazni, hogy részt vehessenek a történelmi referendumon. Az eredményeket előreláthatólag január 31-én fogják kihírdetni.

Szombat este 6 órakor zárták le az urnákat, helyi és nemzetközi megfigyelők jelenlétében. Ahogy az utolsó szavazó is elhagyta a fülkét, az emberek elkezdtek ünnepelni. Dzsubában együttesek és kórusok kórusok léptek fel. Az egyik szám szövegéből a „Bye, bye Khartoum” sort lehet kihallani, ami akár már az eredményt is megelőlegezheti.

Az elsődleges információk szerint a részvételi arány meghaladta az érvényességhez szükséges 60%-ot, méghozzá jelentősen. A dél-szudáni népszavazási bizottság egyik képviselője elmondta, hogy péntek estig a regisztrált 3,7 millió szavazóból 3,1 millióan adták le voksukat. A referendum békésen, civilizáltan zajlott. A dél-szudáni diaszpóra tagjai az Egyesült Államokban, illetve hét másik országban is szavazhattak.

Ban Ki-moon, az ENSZ Főtitkára közleményben gratulált a szudáni népnek a szavazás idején tanúsított magatartásához. Ugyanakkor az eredmény kihirdetéséig továbbra is nyugalomra intett.

 

Ha a szavazók több mint fele a függetlenségre szavazazott, akkor új ország születik Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez