A bűvös „hetes” Tunéziában

Tunézia, Tunisz – A jelképek létrehozása minden politikai rendszer elsődleges feladatai közé tartozik. Ezzel lehet kifejezni az egységet és megbélyegezni az ellenséget. Szimbólumok használatával kvázi vallássá emelhető a politikai szervezet ideológiája. Ez pedig megmagyarázhatóvá teszi a megmagyarázhatatlant és elfogadhatóvá a felfoghatatlant. Tunézia a 7-es szám bűvöletében élt. Még az állami tévé is TV7-ként jelentkezett napról-napra.
A bűvös 7-es Ben Ali 23 éve (3×7+2, csakhogy ne tévesszük el az irányt) alatt mindenhová beszivárgott. November 7. lett az egyik központi tér neve, lett 7-es utca, 7-ik sugárút, 7-es körűt. Repülőtér, fűszeres, patika, stadion, kávéház is elneveztetett a bűvös hetesről. Sok kereskedő állítólag azért választotta üzlete nevének a 7-es számot, mert így könnyebben jutott engedélyhez. Így aztán a tunéziai fiatal november 7-én 7-kor a November 7. téren a November 7. virágüzletben 7 szál virágot vett, hogy meggyőzze barátnőjét, hogy a 7végén üljék hetedhét országra szóló lakodalmukat, és az sem baj, ha ebből 7-es ikrek születnek.

Ben Ali számkultusza 1987-ből ered. Abban az évben november 7-én, 7 orvos mondta ki, hogy Habib Bourguiba már képtelen elnöki feladatát ellátni. Az államcsíny sikerült, Ben Ali beköltözhetett az államfői palotába. Ahhoz, hogy hatalmát megszilárdítsa, szimbólumokra is szüksége volt, így november 7. lett a Változás napja.

A hetes szépen lassan beleivódott a mindennapokba. Minden bankjegyen ott virított, a bélyegekre is felkerült. A személyi igazolványok hátlapján 7 galamb repült. Telefonáláshoz először a 7-est kellett tárcsázni. November 7-től pedig 7 nap szabadság járt mindenkinek. Névadási ügyben egyszer tettek kivételt: egy mészáros úgy döntött, hogy húsboltját a politikai irányvonalnak megfelelő névvel látja el. Szép betűkkel ki is pingálta a bejárat fölé: „November 7-i mészáros.” A helyi hivatalnokok rögvest figyelmeztették, ez a név bizony nem megfelelő.

De mit is jelent a 7-es a számmisztikában?

A hetes számú emberek általában jó üzleti érzékkel rendelkeznek, és jó terveik vannak- amiket meg is valósítanak rendszerint. Ben Ali ötmilliárd euróra becsült vagyona jó üzleti érzékről tanúskodik, és az államcsíny terve is bejött neki 1987-ben

Vágynak arra, hogy utazhassanak, sokat olvasnak távoli országokról. Ez is pontosan illik Ben Ali-ra, hiszen most éppen Szaúd-Arábiában van.
Nagyon különös elképzelésük van a vallásokról: nem szeretik követni a megszokásokat, rendszerint saját vallást alakítanak ki maguknak. Ez is stimmel. Ben Ali is szerette, ha szerették. El is várta, meg is követelte.
Általában érdekes álmaik vannak és nagy részük hajlik az okkultizmus, spiritualitás felé. Sokan közülük intuitívak, és képesek a jövőbe látni. Sajátosan megnyugtató a kisugárzásuk. A 7-es szám kultusszá emelése egyértelműen az okkultizmus és a spiritualitás felé mutat. A Jázmin forradalom viszont azt bizonyítja, hogy a valóság néha érvényteleníti a jóslatokat. Az viszont megjósolható, hogy Ben Ali nem hét évet kap, ha egyszer perbe fogják és elítélik. Elhagyta a szerencséje.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez