Kőkemény kampány Nigériában

Nigéria, Abudzsa – Összecsapott az ellenzék és a rendőrség Nigéria Nasarawa államában egy kampányrendezvény után. Az autógumikat égető csoportokat könnygázzal és riasztólövésekkel próbálták feloszlatni a rendőrök. A zavargások Jonathan Goodluck elnökválasztási kampányeseményét követték.

 

 Az újraválasztásért küzdő Goodluck kampánykörútján az északi országrészben, Lafia-ban az elnöki konvojt kövekkel dobálták meg, még a hét elején. Ennek következményeként a rendőrség őrizetbe vett egy helyi ellenzéki politikust, aki a Kongresszus a Progresszív Változásért Párt kormányzó-jelöltje. A jelölt őrizetbe vétele ellen tiltakoztak az ellenzékiek, amikor összecsaptak a rendőrökkel. A nigériai rendőrség egyik szóvivője azt mondta, hogy az ellenzéki politikus őrizetben is marad. Az még nem tisztázódott, hogy mivel gyanúsítják.

Az ország északi részében sokan vitatják Jonathan Goodluck jelöltségét, pártjában, a Népi Demokratikus Pártban ugyanis az a szokás, hogy váltogatják az északi és déli származású jelölteket. Két egymást követő mandátum jár északnak és délnek is. Ezért sokak szerint most északi származású elnökjelöltet kellene állítani, mivel a tavaly májusban meghalt Umaru Yar’Adua elnök is északi volt, és még csak az első elnökségét töltötte, amikor meghalt. Goodluck az ő államfői posztját vette át. A párt januárban rendezett egy belső választást, amit Goodluck megnyert északi vetélytársával szemben. Igaz, az alkunak az is része volt, hogy Goodluck a következő elnökválasztáson nem indul, átengedi a lehetőséget az északi jelöltnek.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez