Folytatódó erőszak, folytatódó választások Nigériában

Nigéria, Abudzsa – Az ország északi, főleg muszlimok lakta területein kitört zavargások ellenére Nigéria elnöke megígérte, hogy a tervek szerint megtartják a helyhatósági választást is.
Miután a szombati elnökválasztást a déli származású, keresztény vallású Goodluck Jonathan nyerte, az északi, főképp muszlim lakta területeken a fiatalok az utcákra vonultak. Muhammadu Buhari győzelmét várták, ezért a végeredmény bejelentése után templomokat, mecseteket és házakat gyújtottak fel tiltakozásul. A hétfői összetűzésekben százak haltak meg. A tiltakozók lőfegyvereket és bozótvágó késekkel támadtak a civilekre. Több ezer lakos kényszerült elhagynia az otthonát. Az északi Kano és Kaduna városban a lázadók Buhari nevét kiáltozták. A volt katonai vezető viszont elhatárolódott a tüntetőktől, mondván, semmi köze az utcán történtekhez. A katonai jelenlétnek és a szigorú ellenőrzésnek köszönhetően csütörtökre a rend nagyjából helyreállt Észak-Nigériában.
A nyugat-afrikai ország elnöke, Goodluck Jonathan elmondta, hogy a lázadás az 1960-as évekbeli, 30 hónapig tartó polgárháborúra emlékezteti. Akkor több mint egy millióan vesztették életüket a harcokban. Szerinte a zavargás több mint egyszerű politikai tiltakozás. Megesküdött, hogy a zavargások szervezőit felelősségre vonják.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez