Fűvel-fával Elefántcsontparton

Magyarország, Budapest – Az elmúlt hónapokban csak a politikai válság, az elnökjelöltek küzdelme, a polgárháborúval fenyegető helyzet miatt foglalkoztunk Elefántcsontparttal. Régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy szerzőnk, Borsányi Katalin segítségével bemutatjuk az ország természeti kincseit fenyegető, halálos veszélyeket.

Elefántcsontpart a Guineai öböl partján fekszik, Libériával, Guineával, Malival, Burkina Fasoval és Ghánával határos. A romantikusnak hangzó elefántcsontpart nevet a franciáktól kapta 1893- ban, mert innen szállították Európába a legtöbb elefántagyarat. Aranypartnak is becézték az országot, utalva az elefántcsont árára, 1800 dollár/ kg. Egy egész elefánt –a feketepiacon – 28200 dollár. A nyugat-afrikai elefántcsont, ellentétben a más helyről származókkal szemben, hosszú időn keresztül megőrzi színét.

Az ország az afrikai viszonyokhoz képest fejlett iparral rendelkezik, amelynek fő profilja a fafeldolgozás –mahagóni, ébenfa.

Elképzelhetetlen mértékű fakitermelés folyik ebben az országban. Az 1980-ban még 290 000 hektárnyi erdőterület 10 év elteltével 25 % -kal csökkent. Ez nagyságrendekkel nagyobb mértékű erdőpusztítás, mint ami az Amazonas mentén folyik. Az afrikai esőerdő ma már csak virtuálisan létezik, köszönhetően a szegény afrikai országok távlati célokat nélkülöző gazdaságpolitikájának. Az erdőirtás és égetés miatt örökre eltűnnek növény –és állatfajok, az így kopáran maradt talajt a szél por formájában szétszórja, az esős évszakban lemosódik a felső, még ásványi anyagokban valamennyire használható réteg. Az erdő egyik fontos funkciója, hogy a csapadék egy részét elnyeli, illetve visszajuttatja a normál körforgásba. Ez a körforgás határozza meg az éghajlatot, a növényzet jellegét, így végső soron az egész gazdaságot. Ha az erdő eltűnik, megváltozik a táj jellege, a klíma, a csapadékviszonyok.

Az afrikai mahagónifát az egész világon használják hajóépítésre, bútor, ablakkeretek készítésére. Színe rózsaszín és a vörösesbarna között van.

Az ébenfa az ókortól kezdve igen nagy becsben tartott fa. Sötét színű, tömör szerkezetű, igen nehéz megmunkálni. Értéket az adja, hogy megmunkálás után gombák, rovarok nem támadják meg. Az ébenfafélék családjába gyümölcsfák is tartoznak, például a datolyaszilva, vagy a kevésbé étvágygerjesztő nevén, kakigyümölcs.

Ebben a nyugat-afrikai országban 1200 növény-és állatfaj található. Az afrikai elefánt, a libériai mongúz, a diana cerkóf, a tompaorrú krokodil, a füleskeselyű, a feketenyakú koronásdaru mind a veszélyeztetett fajok listáján szerepelnek.

Külön ki kell emelnünk az ország jelentős csimpánz populációját. Az 1960-as években 100 000 emberszabású majom élt itt. Az erdőégetés és az élettér drámai csökkenése miatt ma egy tizede!

Chimps_-_Tai-Nationalpark

1992-ben Rio de Janeiro a világ számos országa aláírta a Biológiai Sokféleség Egyezményt, amely kinyilvánítja, hogy az aláíró országok mindent megtesznek a világ sokféleségének megőrzéséért, megállítják a fajok pusztítását, biztosítják életterüket. Gyönyörű cél, a megvalósítással gondok vannak.

Elefántcsontpart adja a világ kakaó termésének 40 %-át. Valamikor az 1860-as években került ide a kakaócserje és mivel kevés művelhető terület volt, az erdőket kivágták és beültették a kakaócserjét. Ma 600 000 kakaófarm van az országban. A virágzó üzlet sötét oldala, hogy gyerekek, nyugodtan mondhatjuk, rabszolgák dolgoznak az ültetvényeken. Ebben az országban természetes a gyerekmunka, senki nem botránkozik meg. Sok gyerek születik egy családban, korán elküldik őket az ország távolabbi részébe, más családokhoz tanulni, tapasztalatot szerezni. A gyerekek egy része az ültevényeken köt ki, napi 12 órát dolgozik, egyszer kap enni. Őket ki védi meg?

childlabor

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez