Régi elnök, új remények Nigériában

Nigéria, Abudzsa – Beiktatták hivatalába Nigéria régi- új elnökét. Az áprilisi választásokat megnyerő Goodluck Jonathanra nagy munka vár, ha teljesíteni akarja a kampányban tett ígéreteit.

 

 

Az újraválasztott elnök első nagy tesztje a miniszterek megnevezése lesz. Pártja, a Népi Demokratikus Párt (PDP) a parlamenti választásokon a vártnál több mandátumot veszített. Így valószínűsíthető, hogy a kormánypártiak mellett ellenzéki politikusok is szerepet kaphatnak az új kabinetben.

 

Az elnök a választási kampányban a fontos feladatok közé sorolta a munkahelyteremtés felgyorsítását, az energiaszektor helyreállítását, a mezőgazdaság átalakítását. Meg kell birkóznia az országban dúló vallási és etnikai ellentétekkel is. Az elnökválasztás eredményének kihirdetése után az északi államokban kitört zavargásokban több ezren vesztették életüket. Goodluck déli származású keresztény, míg északon főképp muszlimok élnek. Kapcsolata az ellenzék muszlim vezetőjével, Muhammadu Buharival kulcsfontosságú lehet a vallási ellentétek feloldásában.

 

Az államfőnek kezelnie kell a szélsőséges iszlamista szekta, a Boko Haram, és a Niger Deltájában tevékenykedő lázadó csapatok jelentette fenyegetést is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez