Ha segíteni akarsz, fizess Szomáliában.

Szomália, Mogadishu – A szomáliai szélsőséges iszlamista al Shabab lázadó szervezet kijelentette, hogy beengedi a nemzetközi segélyszervezeteket az általa ellenőrzött területekre. Szomáliában az elmúlt 60 év legnagyobb szárazság pusztít.

 

 Az al Shabab lázadó szervezet szóvivője, Sheikh Ali Mohamud Rage azt mondta, hogy szívesen fogadják a muszlim és nem muszlim segélyszervezeteket. A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy csak azok a szervezetek tevékenykedhetnek szabadon az általuk ellenőrzött területeken, amelyek csak és kizárólag segélyezéssel foglalkoznak. Hogy mely szervezetek tartoznak ebbe a kategóriába, azt az al Shabab illetékesei döntik el. A működési engedélyeket is ők adják ki.

 Az al Shabab korábban kitiltotta a segélyszervezeteket az általa ellenőrzött területekről. Ennek következtében gyakorlatilag tarthatatlan helyzet alakult ki, komoly menekültáradat indult meg a kormány felügyelte régiókba. Szakértők attól tartanak, az iszlamista szervezet csak azért változtatta meg álláspontját, hogy megállítsa a lakosság elvándorlását, másrészt pedig pénzt, bevételt remél a segélyszervezetek visszaengedéséből. Az lázadók korábban jelezték, hogy a szervezeteknek regisztrációs díjat kell majd fizetniük, ha segíteni akarnak.

Az ENSZ adatai szerint Szomáliában jelenleg 2,8 millió ember szorul azonnali segélyekre. A szárazság sújtotta területeken az ENSZ szerint minden harmadik gyermek éhezik. A segélyszervezetek örömmel fogadták a hírt és jelezték, hogy készek az együttműködésre. A Világ Élelmezési Szervezete viszont nem kommentálta a hírt. Ez a szervezet 2010-ben biztonsági okokra hivatkozva elhagyta Szomáliát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez