Újra virágzik a jázmin Tunéziában?

Tunézia, Tunisz – Kormányellenes tüntetés volt Tuniszban. Az észak-afrikai országban egyre nagyobb az elégedetlenség. Sokan úgy gondolják, hogy egy újabb forradalomra van szükség ahhoz, hogy tényleges változások történjenek az országban.

 

Több százan gyűltek össze a fővárosban, hogy az átmeneti kormány lemondását követeljék. A tüntetők a Bourguiba sugárúton gyűltek össze és a belügyminisztérium épülete elé akartak vonulni, de a rendőrök útjukat állták és először könnyfakasztó gránátokkal próbálták feloszlatni a megmozdulást. Később összecsapások robbantak ki, a rendőrök végül gumibottokkal kergették szét a tüntetőket, akik kormányellenes szlogeneket skandáltak. Szerintük a kormánynak távoznia kell a hatalomból, mert Ben Ali volt tunéziai elnök megbuktatása óta nem történtek átfogó változások az országban.

Nem csak a fővárosban, hanem vidéken is tüntettek. Körülbelül ezer ember vonult az utcára Sfaxban, hogy a kormány távozását követeljék.

A tüntetők közül sokan úgy gondolják, hogy a kormány nem tesz meg mindent a volt rezsim meghatározó politikusainak felelősségre vonásáért. Sokan felháborodással fogadták, hogy a volt rezsim igazságügyi miniszterét és Ben Ali feleségének egyik közeli ismerősét szabadlábra helyezte a bíróság. Ők Franciaországba menekültek. A volt elnök és családja Szaúd-Arábiában lelt menedékre, így a tunéziai bíróság távollétében ítélkezett az ellene indított perben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez