Öt év egyetem után éhbéren a pedagógusok Algériában

Algéria, Algír – Három napja sztrájkolnak a pedagógusok Algériában. Az oktatás szinte teljesen lebénult. Vannak iskolák, ahol harmadik napja nincs tanítás. Béremelést és a pedagógusok státusának reformját követelik.

 

 Egyre több iskola zárja be a kapuit sztrájk miatt Algériában. A közoktatás teljesen lebénult a kedd óta tartó munkabeszüntetés miatt. A pedagógus szakszervezetek már áprilisban sztrájkolni akartak, de akkor hallgattak a kormány ígéreteire és lefújták az akciót. Mostanra viszont bebizonyosodott, hogy a kormányzat semmit sem tesz a tanárok érdekében, – mondja Larbi Nouar szakszervezeti vezető. A tanárok óriási számban vesznek részt a munkabeszüntetésben, mert kimaradtak a többi közszolgálati szektornak juttatott támogatásból. Egy másik szakszervezeti vezető szerint katasztrofális állapotban van a pedagógus társadalom. Öt év egyetem után egy kezdő pedagógus mindössze a minimálbér másfélszeresét keresi.

 A kormány jogszerűtlennek tartja a tanárok munkabeszüntetését, de jelezte, szakértői megvizsgálják, hogy miként lehetne javítani a pedagógusok helyzetén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez