Megnyugvás helyett politikai robbanásveszély Libériában

Libéria, Monrovia – A libériai választások új fordulatot vettek, amint a jelenlegi elnök, a Nobel-békedíjas Ellen Johnson Sirleaf leváltásáért küzdő ellenzéki pártok választási csalásra hivatkozva a szavazás érvénytelenítését kérték és kivonultak a Nemzeti Választási Bizottság üléseiről.

 

 Az ellenzék kilenc meghatározó pártja tüntetésre szólította fel híveit. A tiltakozó politikusok között a libériai polgárháborúkban szerepet vállaló, korábbi katonai vezető is ott van.

A Nemzeti Választási Bizottság által közzétett eredmények közel nyolcvan százalékos feldolgozottság mellett Sirleaf győzelmi esélyeit mutatják, az újraválasztásához szükséges ötven plusz egy százalékos határ közelében áll a támogatottsága. Az ellenzék ugyanakkor nem kíván belenyugodni a választási vereségébe. Mindez kísértetiesen hasonló az alig egy éve lezajlott elefántcsontparti elnökválasztáshoz, amikor a választásokat elvesztő Laurent Gbagbo fegyveres erővel kívánta fenntartani hatalmát.

Az ellenzéki pártokat tömörítő koalíció a mai napra tömeggyűlést hívott össze, melynek biztosítását a libériai fegyveres erőktől rendelte meg. A tüntetők választási csalást kiáltanak és a nemzetközi szakértők független vizsgálatát követelik. Az országban állomásozó közel 1500 választási megfigyelő az eddigi jelentések szerint nem talált az eredményeket torzító rendellenességeket. A választási bizottság vizsgálja az ellenzéki pártok által bejelentett szabálytalanságokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez