Szigorú biztonsági intézkedések a dzserbai zarándoklaton

Tunézia, Dzserba – Békésen, a fegyverek árnyékában telt a dzserbai zarándoklat. Dzserba az afrikai zsidóság legszentebb helye. A Ghriba zsinagógába legalább 1500 zarándokot vártak.

 

 Ghriba ajtaja legyen mindig kitárva és Isten óvja a mi Tunéziánkat- így imádkozott  Iréne, az egyik zarándok, amikor belépett a zsinagógába. A belső tereket számtalan gyertya fénye ragyogta be. Iréne már 75 éves, és nem ez az első dzserbai zarándoklata. Ezúttal is magával hozta a tojást, amire gondosan felírta kívánságát. A legenda szerint minden tojásra írt kívánság teljesül, amit a Ghriba zsinagógában lévő barlangba tesznek.

Sokan attól tartottak, hogy a szélsőséges iszlamisták megzavarják a hagyományos zarándoklatot. Izrael ebben az évben nem is javasolta állampolgárainak, hogy részt vegyenek a tunéziai zarándoklaton. A városban rengeteg fegyveres vigyázott a rendre. Az elmúlt hetekben nemcsak fenyegetések érték a tunéziai zsidó közösséget, hanem a szélsőséges szalafisták rá is támadtak a dzserbai zsidókra.

Korábban több százezren is részt vettek a zsidó húsvét utáni 33-ik napon tartott zarándokúton, de a 2002-es al-Kaida merénylet óta jócskán visszaesett a résztvevők száma, most is alig valamivel voltak több másfél ezernél.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez