Diplomáciai csomagokban csempészik ki az elefántcsontot Afrikából Kínába?

Afrika, Kína –   Ezt állítja Jane Goodall, a világ egyik legelismertebb afrikai állatszakértője. Szerinte a helyzet kritikus, és ha nem tiltja be az ENSZ az elefántcsont csempészetet, akkor hamarosan végveszélybe kerülhet Afrika egész elefántállománya! A fő vásárló Kína, és a csempészek igen gyakran kínai diplomáciai csomagokban csempészik ki Afrikából az elefántok agyarát.

Persze az afrikai országok is megérik a pénzüket: Jane Goodall szerint ugandai harci gépek a levegőből irtják az elefántokat Kongóban!
Még egy nagy veszélyre hívja fel a figyelmet a jeles szakértő és állatvédő: a kormányokkal szembenálló gerillaszervezetek sokszor épp abból finanszírozzák magukat, hogy orvvadászatot folytatnak. Az illegálisan levadászott elefántok agyarát eladják kínai csempészeknek, akik aztán elszállítják az árut Kínába vagy valamelyik más ázsiai országba. Elrettentő példaként ismerteti a legutolsó nagy fogást, amely minden eddigi rekordot megdöntött: Malajziában 24 tonna elefántcsontot találtak tíz konténerben, melyekre gondosan ráírták, hogy szobapadló! A szállítmány Togóból indult, onnan Spanyolországba került, átcsomagolták, majd Malajziában landolt. A célállomás Kína volt! A 24 tonna elefántcsont az 1500 agyart jelent és pontosan fele ennyi elefánt pusztulását Afrikában!
Egyes afrikai országok élen járnak saját elefántállományuk kipusztításában: például Dél-Szudán és Tanzánia. Dél-Szudánban 1986-ban még kb. 130 ezer elefánt volt, a legutolsó számoláskor ebből már csak 5 ezer maradt! Tanzániában naponta átlagosan harminc elefánttal végeznek az orvvadászok. Ez azt jelenti, hogy évente kb.10 ezer elefánt pusztul el, miközben az állomány 70-80 ezer! Jane Goodall most David Attenborough- val együtt világkampányt kezd az afrikai elefántok védelmében. Mindenekelőtt azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ tiltsa be az elefántcsont kereskedelmet. Ezenkívül Kínát szeretnék rávenni arra, hogy mérsékelje az ottani elit étvágyát, és szigorítsa meg az ellenőrzést, hogy a jövőben ne lehessen elefántagyarakat diplomáciai csomagokban csempészni Afrikából Kínába!

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez