Amerika 7000 líbiai kommandóst képez ki

A líbiai fővárosban forrponton a helyzet: Miszrata milicistái, akik belelőttek a békés tüntetőkbe , minden fegyveres erőt felszólítottak Tripoli elhagyására. A kormány elrendelte a milícia Tripoliban levő székházának lerombolását.


A kritikus líbiai helyzetre hivatkozva William McRaven admirális, az amerikai különleges alakulatok parancsnoka bejelentette: 5-7 ezer líbiai kommandóst képeznek ki! Az admirális azt ígérte, hogy a kommandósok olyan kiképzést kapnak, mint azok, akik megölték Oszama Bin Ladent Pakisztánban. Korábban Líbia miniszterelnöke a NATO központban külföldi katonai segítséget kért. Zeidan kormányfő azt a választ kapta, hogy NATO csapatok nem mennek Líbiába, de líbiai alakulatok kiképzését elképzelhetőnek tartják.
Líbiában a kormány képtelen ellenőrzése alá vonni a milíciákat, melyek döntő szerepet játszottak Kadhafi megbuktatásában. A miszratai milica székháza Tripoliban nem más mint Kadhafi egyik palotája, melyet 2011-ben foglaltak el az iszlamista fegyveresek. Most a hadügyminiszter parancsot adott a katonáknak: űzzék ki a milíciát a palotából, és ha kell rombolják földig a milícia főhadiszállását! A békés tüntetésbe, amely a milíciák távozását követelte Tripoliból, a miszratai milícia dzsihád harcosai belelőttek: több mint negyven ember meghalt! Líbia a teljes káosz szélén áll, és a helyzetet külön nehezíti, hogy a háborús állapotok miatt akadozik az olajkivitel, amely az ország fő bevételi forrása. Ezért ma Líbia GDP-je ma kisebb, mint Kadhafi bukásakor volt 2011-ben!…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez