Uniós katonai misszió indult Közép-Afrikában

Megkezdte működését kedden az Európai Unió katonai missziója a Közép-Afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban.

Az EUFOR RCA féléves mandátumot kapott a tagállamok külügyminisztereitől, a tanács közleménye pedig külön kiemeli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján látja el feladatát.

A körülbelül 1000 fősre tervezett uniós közép-afrikai misszió Banguiban és annak repterén látja majd el feladatát, a mandátum akkor kezdődik, ha a teljes kontingens megérkezett a közép-afrikai országba.

Az uniós katonák feladata, hogy támogassák a leginkább veszélyben lévők megvédésére és a humanitárius segítségnyújtásra irányuló nemzetközi erőfeszítéseket.

“A misszió elindulása azt bizonyítja, hogy az Európai Unió kész teljes mértékben részt venni a béke és a biztonság helyreállításában Banguiban és szerte az országban (…) létfontosságú, hogy a lehető leghamarabb helyreálljon a közrend, és a politikai átmenet folyamata folytatódhasson” – húzta alá Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője.

A világ egyik legszegényebb országában tavaly azt követően szabadult el a pokol, hogy muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontások beszüntetése érdekében Franciaország és az Afrikai Unió – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé. A konfliktusban már több mint ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint ötöde kényszerült otthona elhagyására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez