Tömegmészárlás a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Egy helyi milícia mintegy száz embert lemészárolt néhány nappal ezelőtt a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében fekvő Észak-Kivu tartományban – közölték hétfőn törvényhozók az AFP francia hírügynökséggel.

 A tömeges mészárlást a múlt csütörtökön hajtották végre az ásványi forrásokban gazdag tartományban fekvő Beni város közelében, ahol az utóbbi hónapokban már mintegy kétszáz civil vesztette életét az ugandai lázadók támadásaiban.

“Kilencvenöt holttestet tömegsírba temettek, kilenc pedig a hullaházban van” – mondta egy ellenzéki politikus. Mások hetven és száz közé teszik az áldozatok számát.

A kinshasai kormány egyelőre nem számolt be az előző heti mészárlásról.

A rajtaütést a feltételezések szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű fegyveres szervezetet tagjai hajtották végre. Bár a szervezetet ugandai muszlimok alapították, a csoport elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében tevékenykedik.

Az ADF mintegy húsz évvel ezelőtt jött létre, célja az ugandai kormányzat elleni fellépés volt. Tavaly az ENSZ 1200-1500 fősre becsülte fegyveres erejét, de azóta a békefenntartók és a kongói hadsereg offenzíváit követően az ADF vélhetően több kisebb csoportra oszlott a kelet-kongói térségben, az ugandai határ közelében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez