Egy jó magaviseletű öltönyös úr- kongói háborús bűnöst ítélt el az ICC

Hollandia, Hága – A Nemzetközi Büntetőbíróság elítélte Thomas Lubanga Dyilo kongói hadurat, aki háborús bűnöket követett el hazájában.

 

Az ICC 14 év börtönre ítélte Thomas Lubanga Dyilo kongói hadurat, aki 2002 és 2003 között gyerekkatonákat toborzott. Lubanga a kongói polgárháború idején erőszakkal kényszerítette a gyerekeket, hogy ragadjanak fegyvert és harcoljanak az ellenséggel. Adrian Fulford bíró elmondta, hogy Lubangának nyolc évet kell letölteni, mert büntetésébe beszámították a tárgyalás éveit. A kongói háborús bűnös szürke öltönyben, kék ingben és nyakkendőben jelent meg az ítélethirdetésen. Fulford bíró –némileg szokatlan módon- bírálta Luis Moreno Ocampót, aki nemrég köszönt le az ICC főügyészi posztjáról. Szerinte Ocampo nem kezelte megfelelően az ügyet és számos hibát is elkövetett, sok bizonyítékot ezért nem sikerült feltárni. Fulford egyébként azt is elmondta, hogy Lubanga jó magaviselete miatt kapott enyhébb ítéletet.

Lubanga a polgárháború idején a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti régiójában található Ituri régióban tevékenykedett 1999-től egészen 2003-ig. A Union of Congolese Patriots szervezet vezetője volt, amelyet főleg a lendu törzs harcosai alkották. A szervezethez később csatlakozott a Congolese Popular Army és a Patriotic Resistance Force.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez