Aosima – a japán macskasziget

Aosimát a macskák szigetének nevezik, mert ez az a hely, ahol hatszor annyi macska él, mint ember. Az egyre növekvő helyi macskapopuláció rengeteg turista figyelmét felkelti.

Aosima szigetére 380 évvel ezelőtt érkeztek az első emberek. Egy halászfalut hoztak létre itt, és a halászhajókat egérinvázió sújtotta. Ellenük vetették be a macskákat.

A sziget lakossága 900 fő volt 1945-ben. Jelenleg több mint 120 macska hemzseg a szigeten, az emberek pedig alig vannak 20-an, ők is csaknem mind nyugdíjas korúak, 50 és 80 év közöttiek.

A japán Daily Press szerint a szigetlakók azt mondják: „körülbelül egy évtizede szaporodtak el nagyon a macskák. Ahogy az emberek kevesebben lettek, a macskákat senki nem ellenőrizte. Hát, ez lett belőle.”

A hely macskaszigetként híresült el, naponta érkeznek turisták. A japánok szeretik a cuki macskákat, főleg ha sokan vannak, a cicák pedig jól járnak, hiszen finom rizsgolyót, energiaszeletet, vagy krumplit kapnak a turistáktól. Nem éppen tipikus macskának való ételeket, de persze ők mindent megesznek.

Nagyon szórakoztató ez a sok macska, akik folyton azért hízelegnek, hogy kapjanak valamit enni”- mondja a 27 éves Jamaszaki Makiko. „Biztos, hogy eljövök megint” – teszi hozzá.

A macskák varázsa nem meglepő egy olyan országban, ahol a cuki háziállatok dédelgetése sosem megy ki a divatból, és ahol Hello Kitty a legkedveltebb macska mindenki számára, még ha vitatott is, hogy valóban macska-e. Tokióban viszont szigorú előírások szabályozzák a háziállatok tartását, így nem mindenkinek lehet házi kedvence otthon.

A sziget lakói egyébként nem bánják, hogy sok turista érkezik, egészen addig, míg békében hagyják őket élni.

Ha az emberek idejönnek, és a macskák miatt jól érzik magukat, és pozitívan távoznak, akkor azt hiszem, ez egy jó dolog” – mondta a 65 éves Kaminoto Hidenori halász.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez