Miért kattant rá Manhattan a Halal Fickókra?

Talán a titokzatos fehét szósz miatt, azt mondják. De ne vágjunk a dolgok elébe. New Yorkban mindig nagy a tömeg az 53. utca és a 6. sugárút sarkán. Az emberek akár 2 órát is várnak türelmesen.

Szóval nagy a sor, végigálltam már én is, kiváncsiságból. Nem hírességek autogramosztására várnak a New York-iak és a turisták, de még csak nem is valami filmforgatásra vagy extra leárazásra. Hanem harapnivalóra. A sor egy lakókocsihoz vezet, ahol halal, vagyis az iszlám előírásainak megfelelően előkészített sült csirkét és/vagy bárányt mérnek, sárga rizsen, zöldségekkel. És a környéket messze belengi a grillen sülő hús fűszeres illata.

Nem is kínál nagyon mást a kerekekre szerelt kioszk. A zacskókban ott sorakoznak fűszeres pácban a csirkék, mielőtt a faszénre kerülnének. A bárány forog a nyárson, leginkább sawarma-szerűen, és falatnyi darabokra nyesve, pont kellően ropogósra pirulva kerül a plasztiktányérokra. De a fő attrakciót a mártások jelentik, igazából ezekért állnak olyan türelmesen sorba a népek. A Halal Guys legnépszerűbb terméke a fehér szósz. Amiről senki kívülálló nem tudhatja meg, hogy miből van. Egyesek szerint tahini az alapja, mások arra esküsznek, hogy majonéz. De lehet, hogy egyik sem.

A Halal Guys délben nyit. Akkor özönlenek az utcára az éhes irodai dolgozók. És hajnali 4-kor zár, amikor hazafelé tartanak a partijárók. Egy tányér 6 dollár. New York-ban ez igazán filléreknek számít. De a siker, persze, nem csak ennek köszönhető, és nem egyetlen éjszaka alatt jött.

A történet három egyiptomié. Ahmed Elsaka és Abdelbaset Elsayed Alexandriából, Mohamed Abouelenein pedig Kairóból érkezett New Yorkba, még 1990-ben. Hot doggal kezdték. Egy kicsi kocsival, akkor, amikor a hot dog és a perecüzlet még szinte tisztán görög kézben volt arrafelé. Ma már ez a biznisz csaknem teljesen egyiptomi. A Daily News Egypt szerint a változás három hősünknek köszönhető. Akiknek két évbe tellett, mire eljutottak odáig, hogy bővíthették és felújíthatták a kocsit, szélesíthették a kínálatot.

A sikertörténet a New York-i taxisokkal kezdődött. Akik jórészt muzulmánok, és nehezen találtak olyan olcsó, laktató ételt az éjszaka közepén, ami ráadásul a vallás előírásainak is megfelel. A sofőrök tudták, hogy a három egyiptomi fickó is muszlim, megkérték hát őket: krealjának már egy ilyen menüt. A kocsi az ételadagokkal együtt még tovább nőtt, és megszületett a Halal Fickók.

Egy idő után már nem csak a taxisok jöttek, de szinte mindenki. Megpróbálták őket mások is másolni, de hiába: egyik sem tudta megismételni a sikersztorit. Aminek a nyitja továbbra is titok. A fehér szósz, vagy a jó forgalmas környék, esetleg valami egészen más. Ki tudja?

25 évvel a kivándorlása és negyedszázados utcai ételkészítés után a három egyiptomi frenchise-ba vág. Leszerződtek egy nagyon sikeres tanácsadó céggel, a Fransmarttal, amely 5 éves tervet dolgozott ki nekik. Ennek a végére száz üzletet ígérnek, nem csak az Egyesült Államokban, de Európában és Délkelet-Ázsiában is. Ha ez sikerül, akkor először lesz olyan halal-lánc a világon, amelyet egy napon lehet említeni a McDonald’s-szal vagy a Kentucky Fried Chicken-nel.

Az első új hely már meg is nyílt, East Village-ben, Manhattan hip, fiatalok lakta részén. De mindjárt lesz egy másik is a Columbia Egyetemnél. A menü emlékeztet arra, amit a kocsiról lehet megvenni. De a választék kibővült olyan ételekkel, mint a kofta, vagy a desszertek, például a baszbúsza.

Az, hogy az utcáról beviszik az étterembe az ételeiket, új kihívás a Halal Fickóknak. De hát a legenda szerint Sanders ezredes is így indult a KFC-vel. Először a kocsijából árulta a csirkét. Neki állítólag 11 szupertitkos fűszere volt. A Halal Fickóknak ott a misztikus fehér szósz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez