Moszkva is nyomul az afrikai energiapiacon

Moszkva újult erővel veti bele magát az afrikai energetikába. Olajipari és készülő, illetve szerződött atomerőmű beruházásai átrajzolják Afrika energetikai térképét.

Oroszország energetikai szerepvállalása Afrikában az utóbbi hónapokban felélénkült – összegezte tapasztalatait egy minapi lapinterjúban Fantu Cheru, aki az Észak-afrikai Intézet kutatási igazgatója. Az újjáéledő Oroszország-Afrika kapcsolatok fontos epizódja az orosz RT Global Resources vezette konzorcium 2,5 milliárd dolláros ugandai olajfinomítója, amelyben érdekelt Kenya és Ruanda is. (A részleteket lásd ITT)

A nyilatkozó kutatási igazgató egy legalább ekkora volumenű egyiptomi-orosz projektről is részletesen beszámolt, így  az El-Dabaa-nál, a Földközi-tenger partján lévő nukleáris létesítményről, illetve arról a Putyin orosz elnöktől származó friss ígéretről, hogy Egyiptom teljes atomiparát is kész felépíteni  Moszkva. Az energetikai szerepvállalás a kontinens déli részén is növekvő jelentőségű, kivált, mert tavaly szeptemberben Oroszország aláírta a 10 milliárd dolláros atomügyi együttműködéssel foglalkozó szerződését Dél-Afrikával. A beruházás 2030-ig el is készül. A Roszatom korábban már Nigériában előkészített egy atomerőmű szerződést, illetve a múlt évben létrejött egy kormányközi megállapodás Algériával, melynek témája szintén a nukleáris energiatermelés.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez