Putyint hibáztatja apja haláláért Nyemcov lánya

Sok mindenki megszólalt már az alig két hete meggyilkolt ellenzéki orosz politikus halálával kapcsolatban. Most a BBC-nek, négy gyermeke közül elsőként, a legidősebb lánya nyilatkozott: hogyan tudta meg a hírt, és mit gondol az orosz elnök szerepéről az ügyben.

„Aludtam. Majd az anyámat hallottam kiabálni. Azt gondoltam, valaki megtámadta. Szóval bementem a szobájába, kérdeztem, mi történt. És akkor elmondta. Először nem tudtam elhinni, és most sem tudom”

– emlékezett vissza február 27. éjszakájára Zsanna Nyemcova a brit televízió újságírójának Moszkvában.

A harmincéves pénzügyi elemző szerint apja volt Vlagyimir Putyin legkiemelkedőbb kritikusa és az orosz ellenzék legnagyobb vezetője. Ezért Borisz Nyemcov halálával tulajdonképpen lefejezték az ellenzéket és mindenki fél, senki nincs, aki olyan tapasztalt volna, mint ő. Nyemcova nem titkolta, hogy politikailag az orosz elnököt hibáztatja apja haláláért. Azt is elmondta, hogy a rendőrség nem vette fel vele a kapcsolatot, mert szerinte nem érdekelt a független nyomozásban, és hogy nem engedik be apja házába.

A BBC honlapján megjelent rövid beszélgetésből nem derül ki, pontosan mit gondol az esetleges iszlám és az ukrán indítékról a fiatal nő. Sokak szerint Borisz Nyemcovot azért gyilkolták meg az orosz fővárosban, mert Kelet-Ukrajnában harcoló orosz katonákról készült információkat megosztani a nagy nyilvánossággal. A hétvégén azonban csecsen férfiakat tartóztattak le, akik állítólag iszlámellenes kijelentései miatt ölték volna meg az ellenzéki politikust.

Kép: Zsanna Nyemcova apja temetésén Moszkvában, 2015.03.03. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez