Perdöntő bizonyíték – Ukrajna miatt halt meg Nyemcov?

Exkluzív információról számolt be a Reuters hírügynökségnek Borisz Nyemcov munkatársa. A múlt péntek éjjel meggyilkolt ellenzéki orosz politikus golyóstollal írta meg neki az Ukrajnában harcoló orosz katonák hozzá eljutott panaszait, mert félt az esetleges lehallgatásoktól.

Az egyik feltételezés szerint azért ölték meg Borisz Nyemcovot Moszkvában, mert nyíltan ellenezte Oroszország agresszív politikáját Ukrajnával szemben. Bár a most előkerült papírlap valódiságát még nem erősítették meg, komoly bizonyítékot jelenthet a fenti verzióra.

„Néhány deszantos vette fel velem a kapcsolatot Ivanovóból. 17 deszantos meghalt, nem kapták meg a pénzüket, most meg félnek beszélni”

– írta egy A4-es lapra egy nappal halála előtt Borisz Nyemcov, tájékoztatta munkatársa, Olga Sorina a Reuters hírügynökséget. Az Ivanovó körzetbe kihelyezett egyik légi-deszantos divízióval kapcsolatos információt saját irodájában osztotta meg vele a képviselő, miközben elmesélte neki, hogy egy Ukrajnáról szóló beszámolón dolgozik. Mivel Nyemcov nem zárta ki, hogy esetleg lehallgatják az irodáját, kézzel írta le a deszantosok történetét.

A dolgozattal kapcsolatban Sorina azt is elmondta, hogy Nyemcov egymillió példányban akarta azt megjelentetni. Az anyag nagy részét nyílt forrásokból gyűjtötte, és az különösebb szenzációt nem tartalmazott volna. A gyűjtőmunka során Nyemcov olyan orosz katonákkal beszélgetett, akik feltehetően részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban.

A dolgozatot publikálni fogják – nyilatkozta korábban a The Times-nak Nyemcov pártja, az RPR-PARNASZ moszkvai fiókjának vezetője, Ilja Jasin.  Nyemcov a számítógépére mentett le minden adatot, a merevlemezt azonban a rendőrség lefoglalta a gyilkosság után. Ugyanakkor Jasin szerint az orosz katonák ukrajnai részvételét alátámasztó összes bizonyíték megvan, és azok alapján a párttársak el fogják készíteni a dolgozatot.

Kép: Dina Eidman, Borisz Nyemcov édesanyja fia sírjánál, 2015.03.03. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez