Tikrit nagy részét visszavették az iraki erők

Az iraki kormányerők több fronton támadják Szaddam Huszein szülővárosát, a stratégiai fontosságú Tikritet. Az Iszlám Állam a belvárosba szorult vissza – adják hírül a hírtelevíziók. A CNN szerint a város háromnegyede már a síita milíciák, illetve az iraki hadsereg kezén van.

Sőt: a legfrissebb jelentések már arról számolnak be, hogy a városközpont közelében fekvő Ünnepségek teréről is tovább szorították a dzsihadistákat, akiket északról, délről és nyugatról is szorongatnak. A CNN úgy tudja, mindössze 150 ISIS-harcos áll ellen Tikritben.

A 11. napja tartó műveletben 30 ezer katona vesz részt: ez az iraki kormányerők legnagyobb ellentámadása azóta, hogy az Iszlám Állam tavaly nyáron Irak nagy területeit elfoglalta. A város és Szalahuddin tartomány visszavételét március elsején hirdette meg Haider al-Abady kormányfő. A művelet azonban korántsem indult egyszerűen: az Iszlám Állam felrobbantotta a Tigris folyó egyik kulcsfontosságú hídját, hogy  keletről ne tudjon támadni az egyesített iraki haderő.

Az amerikai  vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Martin Dempsey tábornok tegnap úgy nyilatkozott: biztos abban, hogy sikeres lesz Tikrit ostroma, annak ellenére, hogy az irakiak nem használják az amerikaiak vezette koalíció légerejét.

Miután a harcban az Irán által támogatott síita milíciák nagy szerephez jutottak, és az iráni hadsereg segíti a hadművelet koordinálását, a tábornok nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy vajon mi vár majd a város szunnita lakóira.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez