Szigorú "drónszabályokat" hozott az emírségek kormánya

Ezen a héten az emírségek kormánya olyan rendeletet hozott, melyben betiltanák a pilóta nélküli gépekkel való kereskedelmet, és megszabnák a levegőben lévő drónok számát az országban. Abu Dhabi célja ezzel a drónok számának a csökkentése, hiszen az elmúlt időszakban egyre több problémát idéztek elő a Perzsa-öböl menti monarchiában.

Az év első felében ugyanis előfordult, hogy  legalább egy órán át nem szállt fel és le repülőgép a Dubaji nemzetközi repülőtéren, mert egy pilóta nélküli repülőgép akadályozta a gépek fel-és leszállását. Tavaly szintén berepült  egy pilóta nélküli gép, sőt ugyanaz a drón háromszor „visszatért” , mire sikerült megtalálni a kezelőjét. Az ilyen incidensek miatt döntöttek úgy az emírségi kormányban, hogy leállítják a drónok “reptetését” bizonyos területeken, és nagyon erős felügyelet alá helyezik a kereskedelmet.

A szerdán elfogadott új rendelet szerint nyilván kell tartani a hatóságoknál a drónok fajtáját, súlyát és felhasználásnak módját. Tilos lesz a repülőterek, kormányzati épületek, kórházak, iskolák és a pénzügyi intézmények közelében pilóta nélküli gépeket reptetni.

Abu Dhabi külön kialakít majd „dróneregetési területeket”, ahol az emírségi állampolgárok hódolhatnak majd eme szenvedélyüknek.

Ráadásul szigorú szabályozás vonatkozik majd a kereskedelemre és az állami területekre is. Még a rendőrségnek, a hadseregnek és a titkosszolgálatoknak is a kormányzati és a légügyi hatóságok engedélyére lesz szükségük, hogy használni tudják ezeket az eszközöket. Csak az államilag engedélyezett üzletekben lehet pilóta nélküli repülőgépeket vásárolni, amelyeket a hatóságok gyakran fognak ellenőrizni, és bezárhatják a renitens boltot. Annak az üzletembernek pedig, aki illegálisan ad el drónokat, börtön jár.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez