Elfogtak egy terrorista vezért a Fülöp-szigeteken

A többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek kormánya már évtizedek óta küzd a muszlim militáns csoportokkal. Habár tavaly sikerült békemegállapodást kötni, de még mindig gondot jelentenek a békeszerződést elutasító kisebb, de egyben sokkal radikálisabb fegyveres csoportok, amelyek gyakran szerveznek robbantásos merényleteket a délkelet-ázsiai országban, vagy csapnak össze a hatóságokkal.

Hétfőn hajnalban Mohamed Ali Tambakot, a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) egyik volt al-csoportjának (Igazság Iszlám Mozgalom – BIFM) vezetőjét és öt további fontos tagját fogták el a fülöp-szigeteki biztonsági erők. A kormányerők General Santos városa mellett csaptak le a szervezetre, amelynek tagjai kézifegyverekkel és robbanószerekkel voltak felszerelve, éppen a város kikötője felé tartottak. Manila szerint azért ide, mert Tambako csapata el akart menekülni a délkelet-ázsiai országból. Tambako volt az egyike azoknak, akik a leghevesebben ellenezték a MILF béketárgyalásait Manilával.

Korábban már egyszer majdnem sikerült elkapni a vezért, de január végén a MILF szakadár csoportjai rátámadtak a rendőrségre és az összecsapásokban 44 rendőr és 18 militáns vesztette életét. Manila februárban indított újabb offenzívát az iszlamista csoportok ellen a déli Mindanao-szigeten, ami miatt több mint nyolcvanezren kényszerültek elhagyni az otthonukat. A harcokban vesztette életét az egyik legismertebb maláj robbantási szakértő, Zulkifli bin Hir, egy amerikai kiképzésben részesült maláj exkatona, akinek fejére Washington 5 millió dollárnyi jutalmat tűzött, mivel Oszama Bin Laden-nel harcolt együtt Afganisztánban.

A sok áldozatot követelő januári összecsapás komoly felháborodást váltott ki a lakosság körében és azonnal megindult a nyomozás azzal kapcsolatban, hogy miért halt meg annyi rendőr. Benigno Aquino fülöp-szigeteki elnök menesztette Purisima rendőrfőnököt, valamint több tisztet is vád alá helyeztek. A 112 oldalas jelentés szerint a biztonsági erők számos hibát követtek el: rugalmasság hiánya, zavarok a parancsnoki láncban, rossz tájékoztatás. Az incidens hullámai elérték Aquinot is, többen követelték a lemondását, valamint országszerte tüntetések zajlottak ellene.

A manilai kormány és a MILF egy évvel ezelőtt írt alá  békeszerződést, amely véget vetett volna a négy évtized óta tartó, 200 000 életet követelő konfliktusnak. A MILF vezetése igyekszik kivonni magát a január 25-i összecsapások felelőssége alól és a kisebb, de radikálisabb, csoportok nyakába varrni az azóta bekövetkezett fegyveres összetűzéseket. Ígéretet tettek arra is, hogy együttműködnek a hatóságokkal az eset kivizsgálásában és néhány  újság szerint pont a MILF szolgáltatott információkat Tambako szökési kísérletéről és nekik köszönhetően tudták elfogni a terrorista vezért. A MILF számára ugyanis komoly problémát jelentenek a belőle kivált kisebb, de sokkal szélsőségesebb iszlamista csoportok. Különösen a BIFM  okoz fejfájást a MILF vezetésének: a három évvel ezelőtt hivatalosan kivált szervezet tavaly ősszel az ISIS-nak fogadott hűséget.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez