Győzött a turizmus – mégsem kell előre vízum Egyiptomba

Továbbra is felvehető a vízum Egyiptom határain – a májustól előre jelzett szigorítás nem lép életbe. A külügy szerint azért, mert dolgoznak még az ügyön. A statisztikák viszont azt mutatják – súlyos visszaesést hozna a szigorítás.

Május közepén mégsem léptetik életbe Egyiptomban azt a két hete bejelentett jogszabályt, amely szerint az országba látogató turistáknak a jövőben még utazás előtt be kell szerezniük a vízumot. Az egyiptomi külügyminisztérium információi szerint  a vízumot továbbra is beszerezhetik az Egyiptomba érkezés után azon országok állampolgárai – például a magyarok -, akikre ez a szabály eddig is vonatkozott. A változtatásokat eredetileg május 15-én vezették volna be, most ezt bizonytalan időre elhalasztották.
A külügyi szóvivő a legújabb fejleményeket azzal magyarázta, hogy az illetékes hivatalok jelenleg egy elektronikus vízumrendszer létrehozásán fáradoznak, s az új rendelet csak azután lép életbe, hogy az említett mechanizmus mind Egyiptomban, mind pedig az ország külképviseletein működik.A szigorított vízumszabályok lehetővé teszik a külföldiek beutazásának olyan módú ellenőrzését, amely figyelembe veszi Egyiptom szuverenitását és nemzetbiztonságát, anélkül, hogy az negatívan hatna az idegenforgalmi statisztikákra – állította a külügyi szóvivő. A turizmusban dolgozók, és maguk a statisztikák azonban mást mondanak. Csak attól, hogy bejelentették a későbbi szigorítást, meredeken zuhant az Egyiptomba érkezők száma. Pedig Egyiptomnak igencsak szüksége lenne turistákra. Az utóbbi évek forradalmi eseményei, közbiztonsági és politikai káosza jelentősen rontotta a turisztikai forgalmat Egyiptomban. A 2011-es felkelés előtt a turizmus hozta az észak-afrikai ország hazai össztermékének (GDP) 11,3 százalékát. Négy éve már született egy hasonló kormányrendelet, amely azonban akkora közfelháborodást váltott ki, hogy három nappal később visszavonták.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez